«Παροδική και χρονικά ορισμένη η αύξηση του χρέους»

«Παροδική και χρονικά ορισμένη η αύξηση του χρέους»

Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οφείλεται το ποσό της αύξησης του δημοσίου χρέους σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

«To χρέος εξελίσσεται σύμφωνα με τις προβλέψεις και ουδείς φόβος δικαιολογείται, όπως αδικαιολόγητες είναι και οι όποιες εξάρσεις λαϊκισμού. Βασικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοέμβριου 2012, η οποία προβλέπει περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους».

Με αυτήν την ανακοίνωση απαντά το υπουργείο Οικονομικών στα επικριτικά δημοσιεύματα αλλά και την κριτική που έχει εξαπολύσει κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως το χρέος έχει φτάσει στα 321 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα επίπεδα προ-κρίσης.

Το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ακόμη πως το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης, όπως αναγράφεται στο πρόσφατα δημοσιευθέν δελτίο δημοσίου χρέους δευτέρου Τριμήνου 2013, «παρουσιάζει πράγματι μια αυξητική τάση (από 305,53 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2012 φτάνει τα 321,62 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013). Ωστόσο, αυτή η αύξηση ούτε αιφνίδια ήταν ούτε μπορεί να αποτελέσει αιτία για την πρόκληση οποιασδήποτε ανησυχίας, αφού είναι παροδική, χρονικά ορισμένη και, το σημαντικότερο, ισοσταθμίζεται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων από το Ελληνικό Δημόσιο».

Η φαινομενική αύξηση χρέους, κατά το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο και οφείλεται στην υποχρέωση απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το EFSF προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Η πορεία του Δημοσίου Χρέους χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού έχει σταθεροποιηθεί σε απόλυτα μεγέθη. Η επίτευξη δε πρωτογενούς πλεονάσματος και η επιτάχυνση της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων θα βοηθήσει στη συρρίκνωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής», αναφέρει, τέλος, το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: «Περαιτέρω στήριξη της τάξεως των 10 δισ. ευρώ» προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών