ΠΑΣΟΚ: Εκλογή νέας ηγεσίας τον Ιούνιο πρότεινε ο Βενιζέλος

ΠΑΣΟΚ: Εκλογή νέας ηγεσίας τον Ιούνιο πρότεινε ο Βενιζέλος

Συνολική κριτική στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

Συνολική κριτική στην κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι στους δύο μήνες μετά τις εκλογές έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη της οικονομίας και πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε «απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό».

Ακόμη τόνισε δε ότι υπάρχει μια και μόνη εθνική στρατηγική και μια και μόνη αλήθεια και πως το ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί αναδρομική δικαίωση και προσχώρηση στις θέσεις του, αλλά προσχώρηση στην κοινή λογική και την αλήθεια.

Ως προς τις διαδικασίες που αφορούν στο συνέδριο και που θα συνδυαστούν με αλλαγή ηγεσίας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η θητεία του λήγει και δεν ανανεώνεται στο συνέδριο 15-17 Μαΐου και πρότεινε η εκλογή νέας ηγεσίας να γίνει στις 7 Ιουνίου. Ως προς το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο χώρος υπέστη δεινή ιστορική, πολιτική και ηθική ήττα και δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τη σχέση αλήθειας-ιστορίας-ηθικής και προδόθηκαν ορισμένες αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για την ίδρυση “προσωπικού” κόμματος κάτι που στέρησε από το ΠΑΣΟΚ την τρίτη θέση, όπως είπε. Ενόψει του Συνεδρίου και σε αυτό, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει σαφείς επιλογές χωρίς αμφιθυμίες για τα ζητήματα που ανοίγουν οι τρεις θεματικές ατζέντες που έχει θέσει.

Είπε ότι ο ίδιος αγωνίστηκε υπό συνθήκες εξαιρετικά αντίξοοες και ότι σήκωσε το βάρος καταστάσεων, πρακτικών και ανθρώπων που πρόσβαλαν την παράταξη και την κοινωνία, το βάρος καταλυτικών ιστορικών λαθών, το βάρος ακόμα και της κακής διαχείρισης του κόμματος και πως το μικρότερο βάρος που σήκωσε ήταν αυτό του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος που όπως είπε, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε πολιτική τερατογένεση τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει την αισθητική και ιδεολογική κυριαρχία επί του ΣΥΡΙΖΑ. Άσκησε κριτική στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατηγορώντας τον ότι επιδίδεται σε καθημερινό φεστιβάλ λαϊκισμού και έχει καταστεί δακτυλοδεικτούμενος διεθνώς. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κινείται με αίσθηση αλαζονείας και πως αυτό οδηγεί σε καίρια διαπραγματευτικά σφάλματα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι όπως ο λαός απέρριψε τους προηγούμενους έτσι μπορεί γρήγορα να απορρίψει και τη σημερινή κυβέρνηση. Της καταλόγισε περίεργη αντίληψη περί θεσμών «που τη βλέπουμε στη Βουλή με τη στάση της κ. Προέδρου της Βουλής». Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο σε απόπειρα διεκδίκησης της ηγεμονίας γενικά και μια απόπειρα διείσδυσης στον συντηρητικό χώρο όμως με ανταλλάγματος, εννοώντας μια ασυλία προς τον Κ. Καραμανλή, αναφέροντας ότι «ξαφνικά αρχίζουν όλα από το 2009 και μετά», σαν να έφερε το μνημόνιο την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο. Είπε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα ζητήματα ασφάλειας, κράτους δικαίου, μεταναστευτικής πολιτικής, απειλές για την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν. Καταλόγισε «περίεργη γεωπολιτική αντίληψη» με χαρακτηριστικά τον αντιευρωπαϊσμό, τον αντιγερμανισμό και τον φιλοαμερικανισμό και πως παράλληλα υπάρχει μια φιλορωσική και φιλοκινεζική ρητορεία.