Πέφτει ο πληθωρισμός, στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα

Πέφτει ο πληθωρισμός, στα ύψη οι τιμές στα τρόφιμα
Καταναλωτές ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού», Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022. Από σήμερα Τετάρτη ξεκινά να εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης. Στόχος του μέτρου είναι η διασφάλιση χαμηλών τιμών για μια ομάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που καθορίστηκαν από το υπουργείο ενώ κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που θα εντάσσονται στο καλάθι και τις τιμές τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο δείκτης τιμών στα είδη διατροφής κινήθηκε ανοδικά φτάνοντας στο 12,2% από 11,6% τον Μάιο και 11,4% τον Απρίλιο.

Στα ύψη παραμένει το κόστος σε βασικά είδη διατροφής, παρά τη γενικότερη υποχώρηση του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤτον Ιούνιο ο πληθωρισμός έκανε βουτιά στο 1,8% από 2,8% τον Μάιο, ωστόσο εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στα τρόφιμα.

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο δείκτης τιμών στα είδη διατροφής κινήθηκε ανοδικά φτάνοντας στο 12,2% από 11,6% τον Μάιο και 11,4% τον Απρίλιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στα γαλακτοκομικά και αυγά (+15,3%), στα λαχανικά (+14,7%), στα έλαια και λίπη (+14,2%) και στα κρέατα (+11,4%).

Στον τομέα της ενέργειας οι τιμές εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά. Το φυσικό αέριο κατέγραψε τον Ιούνιο νέα μείωση κατά 54,7%, τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος υποχώρησαν κατά 21,7% και τα καύσιμα βρέθηκαν στο -21,4%.

Μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας προανήγγειλε οικονομικά κίνητρα για τους καταναλωτές που εξοφλούν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.

Με στόχο να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας, η κυβέρνηση παρατείνει το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού και τη διάταξη περί αισχροκέρδειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ertnews.gr