Πενιχρά κέρδη και παιχνίδια εξουσίας – Γιατί η Disney αντικατέστησε τον CEO Bob Chapek

Πενιχρά κέρδη και παιχνίδια εξουσίας – Γιατί η Disney αντικατέστησε τον CEO Bob Chapek
Photo: pixabay.com
Η θητεία του Bob Chapek στην ηγεσία της Disney ήταν σύντομη και επεισοδιακή.

του Nicholas Gordon

Η επιστροφή του Bob Iger ως διευθύνοντα συμβούλου της Walt Disney Company ολοκληρώνει μια ταραχώδη περίοδο δύο ετών για τον άλλοτε διάδοχο του Iger, Bob Chapek.

Ο Chapek, τότε επικεφαλής του τμήματος θεματικών πάρκων της Disney, ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τον Iger το 2020. Ωστόσο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος γρήγορα δέχθηκε κριτική για λάθη στις δημόσιες σχέσεις, πολιτικές διαμάχες και μη δημοφιλείς επιχειρηματικές αποφάσεις — οι οποίες, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα χαμηλά κέρδη της Disney, μπορεί να ώθησαν το διοικητικό συμβούλιο να αντικαταστήσει τον Chapek. Οι μετοχές της Disney υποχώρησαν 41,4% συνολικά για το έτος.

Μία από τις πρώτες σημαντικές αποφάσεις του Chapek ως CEO ήταν να αναδιοργανώσει την εταιρεία, δίνοντας μεγαλύτερη εξουσία στα στελέχη που είναι υπεύθυνα για τη διανομή, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την προσέγγιση της Disney στο streaming. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη που είναι υπεύθυνα για το περιεχόμενο φέρεται να αναστατώθηκαν που η ευθύνη για τα κέρδη και τις ζημίες αφαιρέθηκε από αυτούς και αντ’ αυτού συγκεντρώθηκε στη διανομή.

Τα σχέδια του Chapek να αυξήσει τα έσοδα από τα πάρκα της Disney ενόχλησαν επίσης τους τακτικούς πελάτες. Τον Οκτώβριο του 2021 η Disney κυκλοφόρησε την εφαρμογή Genie+ για τη δημιουργία εσόδων από το κάποτε δωρεάν σύστημα FastPass, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να κάνουν κράτηση προτεραιότητας για πρόσβαση σε διαδρομές με πολλούς επισκέπτες. Οι επισκέπτες του πάρκου ήταν αναστατωμένοι από την αίσθηση ότι η Disney τους πίεζε τώρα για επιπλέον έσοδα.

Άλλες φορές, η Disney του Chapek συμμετείχε σε αιφνίδιες επιχειρηματικές αποφάσεις που εκνεύρισαν τους μετόχους και άλλους παράγοντες στο Χόλιγουντ.

Τον Ιούλιο του 2021, η Disney έδωσε μια σκληρή απάντηση στη μήνυση από την ηθοποιό της ταινίας Black Widow, Scarlet Johannsson, η οποία κατηγόρησε την εταιρεία ότι παραβίασε το συμβόλαιό της κυκλοφορώντας την ταινία στους κινηματογράφους και τις πλατφόρμες ροής ταυτόχρονα. Η Disney κατηγόρησε τη Johansson για «ειλικρινή αδιαφορία» απέναντι στην πανδημία του COVID-19 και αποκάλυψε δημόσια τον μισθό της. (Η Disney συμβιβάστηκε με τη Johansson λίγους μήνες αργότερα.)

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το περιστατικό με τη Johansson, ο Chapek απέλυσε τον Peter Rice, τον επικεφαλής του τηλεοπτικού τμήματος της Disney. Η απόφαση σόκαρε το Χόλιγουντ, συνηθισμένο σε πιο διακριτικές απομακρύνσεις στελεχών στούντιο. Οι μετοχές της Disney βυθίστηκαν περίπου 4% την επόμενη μέρα και το διοικητικό συμβούλιο εξέδωσε μια σπάνια δήλωση που εξέφραζε την υποστήριξη προς τον Chapek.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δυσκολίες στις δημόσιες σχέσεις της Disney εντάθηκαν το 2022 λόγω του Νόμου για τα Γονικά Δικαιώματα στην Εκπαίδευση της Φλόριντα, ο οποίος απαγόρευε τη συζήτηση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό στις τάξεις από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη τάξη. Η Φλόριντα είναι η έδρα της Walt Disney World, του μεγαλύτερου θεματικού πάρκου της εταιρείας.

Ο Chapek αρχικά επέλεξε να μείνει σιωπηλός για το νομοσχέδιο, οδηγώντας σε κριτική από τους υπαλλήλους της Disney που ήθελαν η εταιρεία να λάβει μια πιο δημόσια θέση κατά του νομοσχεδίου. Ο διευθύνων σύμβουλος της Disney τάχθηκε τελικά κατά του νομοσχεδίου τον Μάρτιο και ζήτησε συγγνώμη για την προηγούμενη σιωπή του. Στη συνέχεια, η εταιρεία είπε ότι θα σταματήσει τις πολιτικές δωρεές στη Φλόριντα και θα υποστηρίξει οργανισμούς που εργάζονται ενάντια στον νέο νόμο.

Ωστόσο, ορισμένοι υπάλληλοι της Disney θεώρησαν ότι τα λόγια του Chapek δεν είχαν μεγάλη απήχηση και σχεδίασαν περαιτέρω διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων αποχωρήσεων του προσωπικού, για να πιέσουν τη Disney να κάνει περισσότερα για τους LGBTQIA+ υπαλλήλους της.

Οι δηλώσεις του Chapek κατά του νόμου ήταν αρκετές για τους συντηρητικούς για να επιτεθούν στην εταιρεία κατηγορώντας την ότι είναι δέσμια των ακτιβιστών. Η κυβέρνηση της πολιτείας της Φλόριντα τον Απρίλιο ανακάλεσε νόμο που χορηγούσε στην Disney ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις δραστηριότητές της στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Αλλά μπορεί να ήταν οι δυσκολίες με τα κέρδη της Disney που σήμαναν τελικά το τέλος για τον Chapek.

Η Disney ανέφερε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο, στα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και σημείωσαν αύξηση 9% από έτος σε έτος, ήταν κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα τριμηνιαία κέρδη ήταν 162 εκατομμύρια δολάρια, σε μεγάλο βαθμό σταθερά σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αλλά οι παρατηρητές της αγοράς σοκαρίστηκαν περισσότερο από τις ζημίες στο τμήμα συνεχούς ροής της Disney, συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρο τον βραχίονα που δραστηριοποιείται απευθείας προς τους καταναλωτές και περιλαμβάνει τα Disney+, ESPN+ και Hulu. Αυτές οι ζημίες είναι υπερδιπλάσιες από τον αριθμό που καταγράφηκε ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Chapek, εκείνη την εποχή, απέρριψε τις κατηγορίες για μεγάλες ζημίες, αποδίδοντάς τες στο υψηλότερο κόστος παραγωγής και μάρκετινγκ για τον προγραμματισμό της Disney+. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος είπε ότι ανέμενε να μειωθούν οι ζημίες μετά την αύξηση της τιμής για τη συνδρομητική υπηρεσία Disney+ χωρίς διαφημίσεις.

Οι μετοχές της Disney σημείωσαν βουτιά 13% μετά την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η Disney είπε ότι θα ξεκινήσει μια προσπάθεια μείωσης του κόστους και πάγωμα των προσλήψεων σε ολόκληρη την εταιρεία.

Ένα άτομο που ήταν δυσαρεστημένο με τις αποφάσεις του Chapek, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν ο Bob Iger, τον οποίο διαδέχθηκε ο Chapek. Ο Iger παρέμεινε ως εκτελεστικός πρόεδρος της Disney μέχρι το τέλος του 2021, ωστόσο το CNBC αναφέρει ότι ο Chapek έπαιρνε όλο και περισσότερες επιχειρηματικές αποφάσεις χωρίς να συμβουλευτεί ποτέ τον προκάτοχό του. Ο Iger διαφώνησε με την αναδιοργάνωση της εταιρείας από τον Chapek, καθώς και με τη δημόσια διαμάχη με την Johansson, σύμφωνα με το CNBC. Ο Iger εξέφρασε στο Twitter την αποδοκιμασία του για τον νόμο της Φλόριντα πολύ πριν ο Chapek σχολιάσει το νομοσχέδιο.

Ο Iger θα έχει τώρα την ευκαιρία να ανατρέψει την προηγούμενη απόφασή του να παραδώσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον Chapek, με την απόφαση της Disney να του ζητήσει να υπηρετήσει ξανά ως διευθύνων σύμβουλος.

Πηγή: Fortune.com