H Disney απέλυσε τον CEO της και όλα άλλαξαν…

H Disney απέλυσε τον CEO της και όλα άλλαξαν…
Disney+
Η άνοδος του Τσάπεκ στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν έκπληξη για πολλούς, αλλά η αποχώρησή του αυτή την εβδομάδα ήταν ακόμη πιο μεγάλη έκπληξη

Ο Μπομπ Ίγκερ ήταν ανένδοτος…

Το βράδυ της 5ης Νοεμβρίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney Co. δείπνησε μαζί με τα μέλη της οικογένειας του Χόλιγουντ σε ένα γκαλά που διοργάνωσε το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Λος Άντζελες. Όταν ρωτήθηκε αν του έλειπε να είναι διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας ψυχαγωγίας στον κόσμο, ο Ίγκερ απάντησε κατηγορηματικά: «Όχι».

Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, ο Ίγκερ θα επέστρεφε στο τιμόνι της εταιρείας που διηύθυνε για 15 χρόνια, και ο Μπομπ Τσάπεκ, ο διάδοχός του, θα έφευγε.

Ενώ η άνοδος του Τσάπεκ στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν έκπληξη για πολλούς, η αποχώρησή του αυτή την εβδομάδα ήταν ακόμη πιο μεγάλη έκπληξη, καθώς συνέβη μόλις πέντε μήνες αφότου το διοικητικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα την επέκταση του συμβολαίου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σειρά από λάθη κατά τη διάρκεια των σχεδόν τριών ετών του ως διευθύνοντος συμβούλου οδήγησε στην αποπομπή του, αλλά όταν ήρθε το τέλος συνέβη πολύ γρήγορα.

Ο Τσάπεκ ήταν κάτι σαν ένα σκοτεινό άλογο σε μια μακρά κούρσα αντικατάστασης του Ίγκερ. Η πανδημία Covid-19 ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την άνοδό του στην κορυφαία θέση, αναγκάζοντάς τον να απολύσει δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.

Αλλά ακόμη και έξω από την ομίχλη της κρίσης, ο Τσάπεκ πήρε αποφάσεις που δεν ήταν δημοφιλείς στο προσωπικό: από την αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής της Disney έτσι ώστε οι μακροχρόνιοι επικεφαλής των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών μονάδων της εταιρείας να μην έχουν πλέον εξουσία για το πότε και πώς θα κυκλοφορήσουν το έργο τους μέχρι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

 Ωστόσο, τα αποτελέσματα της Disney για το τέταρτο τρίμηνο ήταν θλιβερά και εξέπληξαν τον Iger και τη Wall Street. Η εταιρεία αποκάλυψε ζημία 1,47 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δραστηριότητες λιανικής, κυρίως λόγω της υπηρεσίας streaming Disney+. Το επόμενο sell-off μετοχών ήταν το χειρότερο της Disney τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο παρουσιαστής του CNBC, James Cramer, άρχισε να ζητά νέο CEO.

Ο Τσάπεκ απάντησε ανακοινώνοντας μια προσπάθεια μείωσης του κόστους, η σοβαρότητα της οποίας εξέπληξε πολλούς εντός και εκτός της εταιρείας. Καθιέρωσε ένα πάγωμα προσλήψεων, είπε στους υπαλλήλους να αποφεύγουν όλα τα ταξίδιακαι είπε ότι θα επέλθουν απώλειες θέσεων εργασίας. Αρκετοί υπάλληλοι στο τμήμα ταινιών της εταιρείας, που εργάζονταν ακούραστα, έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να πάνε στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της Οικονομικής Διευθύντριας Κριστίν Μακάρθι, άρχισαν να συζητούν με το διοικητικό συμβούλιο την απώλεια της πίστης τους στον Τσάπεκ. Η Trian Fund Management του Nelson Peltz ζήτησε αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα. 

Το ίδιο έπραξε και ο Dan Loeb’s, ο οποίος απαίτησε την ένταξη της Carolyn Everson, της πρώην προέδρου της Instacart, στο διοικητικό συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Susan Arnold, η πρόεδρος της Disney, επικοινώνησε με τον Ίγκερ και ζήτησε τη συμβολή του. Στη συνέχια τον ρώτησε αν θα σκεφτόταν να επιστρέψει για να ηγηθεί της Disney. 

Έτσι, συμφώνησαν σε ένα συμβόλαιο που περιλαμβάνει 27 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για τα δύο χρόνια. Αφού επήλθε συμφωνία, το διοικητικό συμβούλιο απέλυσε τον Τσάπεκ.

 Στα κεντρικά γραφεία της Disney στο Μπέρμπανκ και στα δορυφορικά γραφεία και στα μεγάλα πρακτορεία ταλέντων του Χόλιγουντ, οι εργαζόμενοι πανηγύριζαν για την αλλαγή.

 Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Disney Μάικλ Άισνερ καλωσόρισε τον Ίγκερ στο Twitter και ο Άνταμ Άρον, επικεφαλής της μεγαλύτερης αλυσίδας θεάτρων, AMC Entertainment Holdings Inc., χαιρέτισε επίσης την κίνηση. Οι μετοχές της Disney σημείωσαν άνοδο 6,3%, προσθέτοντας περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.