Πέντε Αμερικανοί ειδικοί συνιστούν ελληνικό γιαούρτι

Πέντε Αμερικανοί ειδικοί συνιστούν ελληνικό γιαούρτι

Ρωτήσαμε πέντε ειδικούς διατροφής να μας πουν τη γνώμη τους για το ελληνικό γιαούρτι, και ιδού τι απάντησαν.

Το ελληνικό γιαούρτι είναι τόσο δημοφιλές στις ΗΠΑ που αν υπήρχε μπάντα ‘Greek yogurt’, θα ήταν ήδη ντεμοντέ να την ακούς – τόσοι πολλοί είναι οι θαυμαστές του! Πέντε στους πέντε ειδικούς που απευθυνθήκαμε συνεχίζουν, πάντως, να το τρώνε και να το συστήνουν μετά μανίας.

Ο Ντέιβιντ Κατζ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Πανεπιστημίου του Γιέιλ, τρώει γιαούρτι κάθε μέρα για πρωινό, μαζί με φρούτα του δάσους και δημητριακά ολικής άλεσης. Ο λόγος;

Το ελληνικό γιαούρτι, όπως επισημαίνει, είναι γεμάτο ασβέστιο, ποτάσιο, και πρωτεΐνες.

Η Σιβάνι Σάχνι, διδάσκουσα στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι το ελληνικό γιαούρτι έχει και λιγότερη ζάχαρη, εφόσον είναι στραγγιστό και άρα δεν περιέχει ορό γάλακτος.

Επίσης, το ελληνικό γιαούρτι σας προσφέρει πρωτεΐνες χωρίς όμως να τις συνοδεύει με πολλές θερμίδες. Ένα κύπελλο άπαχου γιαουρτιού έχει μόλις 100 θερμίδες. «Το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να σας αποτρέψει απ’ το να πάρετε βάρος» τονίζει ο Μάριο Κρατς, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Επ’ αυτού συμφωνεί και η Χέδερ Λέιντι, καθηγήτρια διατροφής και φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι. «Εξετάσαμε τις συνέπειες του ελληνικού γιαουρτιού όταν αυτό καταναλώνεται ως σνακ το απόγευμα. Βρήκαμε ότι δημιουργεί ένα εντονότερο αίσθημα πληρότητας, και άρα αυτός που το τρώει νοιώθει ξανά την ανάγκη να φάει πιο αργά, σε σύγκριση με κάποιον που τρώει κανονικό και όχι ελληνικό γιαούρτι».

Το μόνο που ίσως έχει τονιστεί υπερβολικά σε σχέση με το ελληνικό γιαούρτι είναι οι προβιοτικές του ιδιότητες. «Αν και τα βακτήριά του είναι πράγματι προβιοτικά, η επίδρασή τους σε έναν υγιή άνθρωπο είναι μάλλον μικρή» λέει ο Τζακ Γκίλμπερτ, μικροβιολόγος και ερευνητής στον κλάδο των βακτηρίων. Αν όμως το μικροβίωμά σας έχει διαταραχθεί, όπως π.χ. συμβαίνει εάν έχετε πάρει αντιβίωση, τότε «το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να σας ωφελήσει, αποτρέποντας την …κατάληψη του οργανισμού σας από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι σαφές: βάλτε το ελληνικό γιαούρτι στη διατροφή σας. Και όσοι το έχετε ήδη κάνει, συνεχίστε να το τρώτε άφοβα.