Πέντε Έλληνες του Λονδίνου κάνουν «Reload» στην εξωστρέφεια

Πέντε Έλληνες του Λονδίνου κάνουν «Reload» στην εξωστρέφεια

Το Reload Greece φέρνει κοντά τις ελληνικές επιχειρηματικές κινήσεις - Δείτε το βίντεο.

Σε σημείο αναφοράς της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην καρδιά του Λονδίνου έχει εξελιχθεί το Reload Greece, το οποίο προωθεί καινοτόμες λύσεις ως προς την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική  ανάκαμψη της χώρας μας.

Μια ομάδα πέντε ανθρώπων έθεσε τα θεμέλια της Reload Greece τον Σεπτέμβριο του 2012 έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας. Όπως αναφέρει στο fortunegreece.com η Mελίτη Μπαμπίλη-Θυμαρά, Project Manager του Reload Greece, ήθελαν να εμπνεύσουν και άλλους ανθρώπους να δουλέψουν πάνω στις δικές τους πρωτοπόρες ιδέες.

Η Έφη, η Μαρίλη, ο Μάρκος, η Ιωάννα και η Μελίτη, έστησαν το συνέδριο «Reload Greece – Innovating  our way out of this crisis» από το μηδέν, και κατάφεραν να γεμίσουν το Hellenic Centre του Λονδίνου με περισσότερους από 230 ενθουσιώδεις νέους που δεν ήθελαν να ακούνε άλλο για «αλλαγή», αλλά να αποτελέσουν κομμάτι αυτής της αλλαγής.

1/6

Διαβάστε ακόμη: Η ελληνική startup που «ντύνει» τα gadgets μας

«Η ανταπόκριση του κόσμου μας ώθησε να συνεχίσουμε κι έτσι στην πορεία διοργανώσαμε μια σειρά από άλλα, μικρότερα εργαστήρια με σκοπό να βοηθήσουμε τους Reloaders να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, εφαρμόζοντάς τες στην πατρίδα μας, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας «Reloaded» Ελλάδας.

Κόντρα σε όσους καταστροφολογούν και μιλούν για μια χαμένη γενιά, η ομάδα του Reload Greece θέλει να δημιουργήσει τη γενιά που θα κάνει τη διαφορά. Βοηθάει τους νέους εν δυνάμει επιχειρηματίες που θέλουν να ασχοληθούν με κάτι δικό τους, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα και ως αντίδοτο στην ευρύτερη οικονομική κρίση.

Μέχρι στιγμής, τα βασικά έξοδα του εγχειρήματος καλύπτονται από μικρά ποσά χρηματοδότησης που έχουν κατά καιρούς λάβει από ορισμένες επιχειρήσεις και ιδιώτες που πιστεύουν στο έργο τους. «Μας τιμά η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν άνθρωποι από διάφορους τομείς, προσφέροντάς μας διαφόρων ειδών βοήθεια. Σημαίνει ότι εκτιμούν την προσπάθεια και τη σκληρή δουλειά της ομάδας μας και ότι θέλουν να δώσουν μια παραπάνω ώθηση σ’ αυτό που κάνουμε».

Διαβάστε ακόμη: H ελληνική πλατφόρμα που «ανοίγει» το δρόμο του μεταξιού 

Χάρη στην χρηματοδότηση που προέκυψε από τους ιδιώτες καθώς και με την καθοδήγηση του Board of Directors που συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο, το μέγεθος της ομάδας έχει μεγαλώσει και έχει πλέον καθιερωθεί ως το Κέντρο Ελληνικής Επιχειρηματικότητας στο Λονδίνο. Επειδή σαφώς χρειάζονται μεγαλύτερα ποσά, για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα λανσάρουν μία καμπάνια Crowdfunding που ευελπιστούν ότι θα πείσει τον κόσμο να τους στηρίξει οικονομικά και θα αποφέρει έσοδα που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των μελλοντικών σχεδίων.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το πώς βλέπει τις ελληνικές startup και αν πιστεύει πως το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι σε θέση να υποστηρίξει τη βιωσιμότητα όλων αυτών των επιχειρήσεων, η Μελίτη εκφράζει την άποψη πως δεν έχει μεγάλη σημασία το αν θα επιβιώσουν όλες αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις. «Η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας και δεν πρέπει να τη φοβόμαστε, αλλά να βελτιωνόμαστε μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Η επιτυχία είναι κάτι το υποκειμενικό που φαίνεται με το πέρασμα του χρόνου».

Για την ίδια αυτό που έχει σημασία είναι να αναδεικνύονται επιχειρήσεις που βασίζονται στα λεγόμενα connected models που έχουν διεθνή προσανατολισμό αλλά και αντίκτυπο στην Ελλάδα. «Υπάρχουν Ελληνικές startups που το κάνουν ήδη αυτό με μεγάλη επιτυχία, όπως για παράδειγμα το Taxibeat και το Daily Secret που έχουν ήδη επεκταθεί στο εξωτερικό καθώς και startups όπως τα dopios και Pinnatta, που έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε προηγούμενες συναντήσεις μας, που τώρα κάνουν το μεγάλο αυτό βήμα».

Διαβάστε ακόμη: Οι 4 πυλώνες που επηρεάζουν την απόδοση των startups 

Η «μόδα» των startupς έχει κάνει στάση και στο Λονδίνο και είναι θέμα προς συζήτηση στο συνέδριο που ετοιμάζει το Reload Greece. «Με όλες τις υποδομές και την τεχνογνωσία που υπάρχει, το Λονδίνο είναι το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση. Πάρτε ως παράδειγμα το Google Campus και το Tech City που ξεκίνησαν να λειτουργούν τα τελευταία χρόνια και είναι ένας πόλος έλξης με τεράστια δυναμική για πολλούς startupers, στον τομέα της τεχνολογίας, παγκοσμίως».

Πάντως τα ελληνικά start ups χαίρουν της εκτίμησης των Άγγλων, οι οποίοι παραδέχονται τις καινοτόμες ιδέες και τα μοντέλα ανάπτυξης που ακολουθούνται από συμπατριώτες μας. Στις συναντήσεις άλλωστε του Reload Greece πάντα παρευρίσκονται και συμμετέχουν άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων οι οποίοι εντυπωσιάζονται από τις προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Τι έχει διδάξει όμως στην ομάδα του Reload Greece η εμπειρία σύμπραξης Ελλήνων φοιτητών και νέων επιχειρηματιών για την επίτευξη ενός κοινού στόχου; Μέσα σε μόνο ένα χρόνο έχουν ενθαρρύνει και υποστηρίξει 33 καινοτόμες ιδέες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον μεντόρων και επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη: Τι κάνουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι στη Silicon Valley;

Το κοινό ψάχνει για success stories προκειμένου να αντλήσει έμπνευση και αναζητά παραδείγματα ανθρώπων που θαυμάζει γι’ αυτό και οι προσπάθειες του Reload Greece δεν αποβαίνουν άκαρπες. «Υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση γι’ αυτό που προσφέρουμε, όχι μόνο από Έλληνες φοιτητές και νέους επιχειρηματίες, αλλά γενικότερα από ανθρώπους της διασποράς, οι οποίοι νιώθουν ότι έχουν αποκοπεί από την Ελλάδα και ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους να επανασυνδεθούν και να υποστηρίξουν τη πατρίδα τους στη δύσκολη αυτή περίοδο».

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζονται πυρετωδώς για το δεύτερο συνέδριο «Empowering the Global Community» που θα λάβει χώρα στις 29 Μαρτίου στο Λονδίνο και έχει ως σκοπό να αναδείξει το ρόλο που μπορεί να παίξει η διεθνής κοινότητα στη διαμόρφωση του μέλλοντος μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας, καθώς και τρόπους με τους οποίους ο καθένας μας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα, απ’ όπου κι αν αυτός δραστηριοποιείται. Επιπρόσθετα, από τις 21 μέχρι τις 25 Απριλίου, με την υποστήριξη του ALBA Graduate Business School, διοργανώνεται μία εβδομάδα επιχειρηματικότητας στο Ναύπλιο. Reloaders από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα ενώσουν τις δυνάμεις τους  προσαρμόζοντας ιδέες νέων Ελλήνων του εξωτερικού στα ελληνικά δεδομένα. Η δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει άμεσα μέσω του www.reloadgreece.com αλλά και στα social media.

Όνειρο της Reload Greece είναι να εξελιχθεί την προσεχή πενταετία σε διεθνή κοινότητα, αναπτύσσοντας ένα δίκτυο από μέντορες και ενισχύοντας την 12-μελή ομάδα της.

Δείτε το βίντεο της New Diaspora για το Reload Greece

Reload Greece from New Diaspora on Vimeo.