Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για τον Μάριο Ντράγκι

Πέντε κρίσιμα ερωτήματα για τον Μάριο Ντράγκι

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και η Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχει κάποια προφανής ανάγκη νέας κίνησης από την ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση και ούτε αναμένεται κάτι τέτοιο.  Όμως παραμένει η συζήτηση στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας αλλά και της Ευρωζώνης για την ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μια κρίσιμη άσκηση ισορροπίας πριν από λίγες εβδομάδες, ανακοινώνοντας μεγάλη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων χωρίς να ταράξει τις αγορές. Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ως το Σεπτέμβριο του 2018 με μειωμένο ρυθμό 30 δισ. ευρώ το μήνα.

Όμως διάφορα στελέχη της ΕΚΤ δεν ήταν ικανοποιημένα με αυτή την απόφαση, σημειώνει η αμερικανική Wall Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ζητούσαν δημόσια να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επισημαίνοντας την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τις παρενέργειες από τα πολλά χρόνια φθηνού χρήματος στην ΕΕ.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα ακούσουν τη συνέντευξη του Μάριο Ντράγκι για στοιχεία για το πόσο γρήγορα η τράπεζα θα ολοκληρώσει το QE και θα ακολουθήσει την αμερικανική Federal Reserve στις αυξήσεις επιτοκίων.

Η αμερικανική εφημερίδα περιγράφει τη σημερινή συνεδρίαση και τις προσδοκίες σε πέντε ερωτήματα.

Τι αναμένεται να κάνει η ΕΚΤ;
Τίποτα ακόμη. Ομως κάποιοι αναλυτές περιμένουν μια μικρή αλλαγή στον τόνο του κ. Ντράγκι, αναγνωρίζοντας την ισχύ την οικονομικής ανάκαμψης και ίσως, σινιάλα ότι το QE δεν θα συνεχιστεί επ’ άπειρον. Κάτι τέτοιο θα «κλείνει το μάτι» στους αξιωματούχους της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών Ολλανδίας και Γερμανίας, που είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση να μην ανακοινωθεί ημερομηνία λήξης του QE.

Πόσο ισχυρή είναι η οικονομία της ευρωζώνης;

Η ευρωζώνη καταγράφει 18 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ενώ το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα κινείται σε επίπεδα προ κρίσης. Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ που αναμένεται να δημοσιευτούν σήμερα, αναμένεται να καταδεικνύουν την θετική εικόνα, προβλέποντας ανάπτυξη περί το 2% τουλάχιστον ως το 2019. Οι προβλέψεις για το 2020 θα αποκαλυφθούν για πρώτη φορά.

Είναι υπερβολικές οι κινήσεις της ΕΚΤ;

Ενώ η ανάπτυξη επιταχύνεται, ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά αδύναμος. Αναμένεται να κυμανθεί περί το 1,5% ως το 2019, σε μια απόσταση από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. Εν τω μεταξύ, παραμένουν οι αβεβαιότητες. Η Γερμανία είναι ακόμη χωρίς νέα κυβέρνηση και το λαϊκιστικό «κίνημα 5 αστέρων» ενδέχεται να καταστεί η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ιταλία μετά τις επικείμενες εκλογές.

Τι αναμένεται να πράξει στο μέλλον η ΕΚΤ;

Κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα στείλει μήνυμα στους επενδυτές ότι το QE αναμένεται να περιοριστεί εκ νέου σύντομα. Η τράπεζα έχει δεσμευτεί να επεκτείνει το πρόγραμμα έως ότου ο πληθωρισμός προσεγγίσει το στόχο της – η δέσμευση αναμένεται να ακυρωθεί τους επόμενους μήνες. Ο κ. Ντράγκι αναμένεται να εξηγήσει τι θα συμβεί στην ποσοτική χαλάρωση μετά το Σεπτέμβριο του 2018: Είπε τον Οκτώβριο ότι το πρόγραμμα δεν θα λήξει απότομα, αλλά τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση δείχνουν ότι το ζήτημα δεν συζητήθηκε από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ.

Θα μπορεί να βρει αρκετά ομόλογα να αγοράσει η ΕΚΤ το 2018;

Η τελευταία παράταση του QE σημαίνει ότι η ΕΚΤ σύντομα θα δυσκολεύεται να βρει αρκετά ομόλογα για αγορές. Ο κ. Ντράγκι ενδέχεται να εξηγήσει πώς η ΕΚΤ θα αποφύγει ένα τέτοιο πρόβλημα, ενδεχομένως στρεφόμενη σε αγορές εταιρικών τίτλων εις βάρος των κρατικών ομολόγων. Κάτι τέτοιο αναμένεται να εγείρει ερωτήματα για το ρίσκο μιας τέτοιας κίνησης: Η ΕΚΤ αναμένεται να χάσει χρήματα – τουλάχιστον στα χαρτιά- από τα ομόλογα της Steinhoff International Holdings, τα οποία αγόρασε μέσω QE, καθώς υποβαθμίστηκαν πρόσφατα σε junk μετά από λογιστικές ατασθαλίες στην εταιρία.