Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τα McDonald ‘s

Πέντε πράγματα που δεν ξέρετε για τα McDonald ‘s

Γνωρίζατε πως η εταιρεία αγοράζει το 5% των αυγών που παράγονται στην Αμερική;

Το 2014 η αλυσίδα των McDonald’s ήταν ένα χάος. Η εταιρεία είχε καταγράψει μείωση των πωλήσεων και κλείσιμο καταστημάτων για πρώτη φορά από το 2002, και ήρθε αντιμέτωπη με την κρίση πιστότητας των πελατών, οι οποίοι αναζητούν κάτι περισσότερο από την ευκολία.

Τώρα, όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η McDonald’s ανακάμπτει. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ακόμα δύσκολο, η εταιρεία εμφάνισε θετικές πωλήσεις. Στην αναδιάρθωση της εταιρείας βασικό ρόλο έπαιξε και ο νέος CEO, Steve Easterbrook. Υπάρχουν όμως πράγματα που σίγουρα δεν ξέρετε για την κορυφαία αλυσίδα fast food. Ας τα δούμε.

Τα McDonald’s έχουν ένα ελάχιστο ποσοστό στη βιομηχανία φαγητού

Δεδομένου ότι η βιομηχανία των εστιατόριων είναι κατακερματισμένη η αλυσίδα έχει ένα ελάχιστο ποσοστό της συνολικής αγοράς του κλάδου, ακόμα κι αν είναι η μεγαλύτερη εταιρεία fast food στον κόσμο. Τα McDonald’s αντιπροσωπεύουν μόνο το 3,6% της παγκόσμιας αγοράς των εστιατορίων – μιας αγοράς που αξίζει 2.4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στο κομμάτι του fast food τα McDonald ‘s κατέχουν το 7,2% από τα 1,2 τρισ. δολάρια των πωλήσεων

Τα McDonald ‘s είναι μια τεράστια μεσιτική εταιρεία 

Περίπου το 80% των εστιατορίων της εταιρείας ήταν franchised μέχρι το τέλος του 2015 , με μακροπρόθεσμο στόχο το ποσοστό να φτάσει το 95%. Η συμφωνία για franchise, που συνήθως έχει διάρκεια 20 χρόνια, δίνει το δικαίωμα στα McDonald’s να χρησιμοποιούν τη γη και το κτίριο. Ο δικαιοδόχος πληρώνει ενοίκιο στα McDonald’s, καθώς και ένα ποσοστό επί των πωλήσεων.

Οι πωλήσεις είναι πολύ υψηλότερες από τα έσοδα

Τα έσοδα των McDonald’s ύψους 25,5 τρισ. δολαρίων αντικατοπτρίζουν τις πωλήσεις των καταστημάτων που ανήκουν στην εταιρεία, καθώς και το ενοίκιο και το ποσοστό επί των πωλήσεων που παίρνει από τους δικαιοδόχους της. Εν ολίγοις, οι δικαιοδόχοι της εταιρείας φέρνουν συνολικά 66,2 δισ. δολάρια σε πωλήσεις. Προσθέστε σε αυτό το ποσό τα 16,5 δισ. δολάρια που κερδίζει η εταιρεία απ’ τα καταστήματα κι έχετε ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 82,7 δισ. δολαρίων.

Αγοράζει περίπου 5% των αυγών που παράγονται στις ΗΠΑ

Τα αγαπημένα McMuffins έχουν μεγάλη ζήτηση. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία αγοράζει 2 δισεκατομμύρια αυγά για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς – περίπου δηλαδή το 5% των αυγών της Αμερικής αγοράζονται απ’ τα McDonald’s.

Τώρα μπορείτε να φάτε McDonald ‘s και στο Καζακστάν

Παρά τη φαινομενική παγκόσμια παρουσία της McDonald ‘s, η εταιρεία εξακολουθεί να έχει νέο έδαφος για να καλύψει. Η αλυσίδα προσέθεσε την 120η χώρα στην ομπρέλα της, όταν άνοιξε κατάστημα στην Αστάνα του Καζακστάν το Μάρτιο. Η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει άλλα 15 εστιατόρια στη χώρα τα επόμενα χρόνια.