Πέντε τροφές που πολεμούν το στρες

Πέντε τροφές που πολεμούν το στρες
Photo: pixabay.com

Μικρές μπουκιές για άμεση χαλάρωση.

Ναι, κάνουμε γιόγκα. Που χρόνος όμως να κάνουμε κάθε μέρα. Ναι, έχουμε ξεκινήσει και διαλογισμό, αλλά ούτε αυτό αρκεί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το στρες άμεσα, γρήγορα και δίχως ιδιαίτερο κόστος σε χρόνο ή χρήμα;

Υπάρχουν 5 τροφές που θα διώξουν την ένταση άμεσα.

1. Πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια, όπως ήδη γνωρίζετε, είναι ένα υγιεινό νόστιμο σνακ, παραγεμισμένο με την σπουδαία βιταμίνη C. Η βιταμίνη C έχει αντί-στρες ιδιότητες, βοηθάει στην επαναφορά της πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα με μερικά πορτοκάλια την ημέρα. Προτιμήστε να τα φάτε παρά να τα πιείτε. Οι ίνες του φρούτου έχουν μεγάλη σημασία για τον οργανισμό μας και ιδιαίτερα για την υγιή λειτουργία στομαχιού και εντέρου.

2. Βατόμουρα και μούρα γενικά: Βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά μέσα σε ένα τόσο δα φρουτάκι που επηρεάζει κατευθείαν τον στρεσαρισμένο εγκέφαλο. Σε «ξυπνάει» γρηγορότερα κι από τριπλό εσπρέσο και είναι και πιο υγιεινό. Το ξέρατε ότι οι βίκινγκς τρέφονταν για πολύ μεγάλα διαστήματα μόνο με μούρα;

Διαβάστε: Το email βλάπτει σοβαρά την υγεία

3. Σπαράγγια: Υπάρχει καλύτερο γεύμα από ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με υπέροχα τραγανά σπαράγγια; Τα σπαράγγια έχουν πολύ φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ χρειάζεται για να δημιουργείται στον οργανισμό σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι γνωστή ως «χημικό της ευτυχίας», οπότε καταλαβαίνετε… Θέλετε ευτυχία; Χρειάζεστε το χημικό της ευτυχίας. Θέλετε χημικό ευτυχίας; Τότε χρειάζεστε φυλλικό οξύ. Θέλετε φυλλικό οξύ; Αν και κυκλοφορεί και σε χάπι, ας μην το ρίξουμε στα χάπια. Καλύτερα να πάρουμε όλοι από μια μερίδα σπαράγγια.

4. Αβοκάντο: Το βούτυρο της Λατινικής Αμερικής, όπως αποκαλείται ευρέως το αβοκάντο, βοηθά κι αυτό στην επαναφορά της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Πρόσφατα, το Εθνικό Αιματολογικό, Καρδιολογικό και Πνευμονολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο καλύτερος τρόπος να κρατάς την πίεση σε χαμηλά επίπεδα είναι η επάρκεια σε κάλιο. Η μεγάλη περιεκτικότητα του αβοκάντο σε κάλιο και σε μονοακόρεστα λίπη είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήστε ήρεμοι όλη μέρα. Πώς να το φάτε; Θα έλεγα να το κάνετε γουακαμόλε. Παρέα με λίγο ψωμάκι, είναι τρέλα!

5. Σούσι: Αν είσαι γυναίκα, ίσως, το σούσι να είναι εύκολη επιλογή. Αν είσαι άντρας, όμως… και θέλεις άλλα πράγματα για να χορτάσεις; Σας νιώθουμε, αλλά κάντε την υπέρβαση και πηγαίντε για σούσι. Το σούσι είναι παραγεμισμένο με σεροτονίνη και μελατονίνη. Και τα δυο αυτά είναι χημικοί νευροδιαβιβαστές εξισορρόπησης της διάθεσης και της υγείας. Το ρύζι, από την άλλη, εξασφαλίζει ιδανικούς δείκτες υδατανθράκων και πρωτεïνών. Θα αισθάνεστε χορτασμένοι και παράλληλα ελαφροί και ήρεμοι.