«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε» λένε οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα στη Συρία

«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε» λένε οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα στη Συρία
epa06544186 Injured children are treated at a hospital in rebel-held Douma, Eastern Ghouta, Syria, 19 February 2018. At least 85 people were killed in heavy bombing by forces allegedly loyal to the Syrian government. EPA/MOHAMMED BADRA

Για «τερατώδη εκστρατεία αφανισμού» και «κόλαση επί γης» κάνει λόγο ο ΟΗΕ που ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών. 

Οι κάτοικοι της ανατολικής Γούτα λένε ότι «περιμένουν τη σειρά τους για να πεθάνουν» σήμερα το πρωί, αφού ο συριακός στρατός ξεκίνησε και πάλι να βομβαρδίζει εντατικά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα τον θύλακα των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, παρά τις διεθνείς διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις να σταματήσει το λουτρό αίματος.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 310 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 1.550 έχουν τραυματιστεί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα από την Κυριακή το βράδυ όταν ξεκίνησε το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους. Στον θύλακα της ανατολικής Γούτα σήμερα ζουν υπό την ασφυκτική πολιορκία των κυβερνητικών δυνάμεων -που άρχισε το 2013- περίπου 400.000 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται όπως ήταν επόμενο αντιμέτωποι με μια οξεία ανθρωπιστική κρίση.

«Περιμένουμε τη σειρά μας για να πεθάνουμε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», δήλωσε ο Μπιλάλ Αμπού Σάλαχ 22 ετών, η γυναίκα του οποίου είναι έγκυος στον πέμπτο μήνα με το πρώτο τους παιδί και ζουν στη μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Γούτα, τη Ντούμα. «Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι εδώ ζουν σε καταφύγια. Ζουν πέντε ή έξι οικογένειες σε κάθε σπίτι. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, ούτε αγορά», πρόσθεσε.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν καταφέρθηκε εναντίον της «τερατώδους εκστρατείας αφανισμού» που συντελείται ενάντια στον πολιορκούμενο άμαχο πληθυσμό στην Ανατολική Γούτα στη Συρία. «Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναπτύχθηκε ακριβώς για την αποτροπή καταστάσεων του είδους αυτού, όπου άμαχοι σφαγιάζονται μαζικά για την εκπλήρωση πολιτικών ή στρατιωτικών στόχων», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε σήμερα την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην Ανατολική Γούτα, η οποία, όπως τόνισε, έχει μετατραπεί σε «κόλαση επί γης».

«Καλώ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σταματήσουν άμεσα κάθε πολεμική ενέργεια στην Ανατολική Γούτα για να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη», δήλωσε ο ΓΓ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΟΗΕ νωρίτερα είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την επίθεση στην ανατολική Γούτα, όπου από τους βομβαρδισμούς έχουν πληγεί νοσοκομεία και άλλες υποδομές, ενώ προειδοποίησε ότι ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Συρίας και η σύμμαχός της Ρωσία απαντούν ότι δεν στοχοθετούν αμάχους. Επίσης αρνούνται ότι χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς, η χρήση των οποίων έχει καταδικαστεί από τον ΟΗΕ.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Μόσχα
Η Ρωσία απόψε ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αύριο Πέμπτη με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Ανατολική Γούτα. Αυτή η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές «να παρουσιάσουν την οπτική τους, την κατανόησή τους για την κατάσταση και να προτείνουν τρόπους εξόδου από την τωρινή κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια ενώπιων του 15ου μελούς Συμβουλίου.

Οι συνθήκες διαβίωσης στην ανατολική Γούτα, που πολιορκείται από το 2013, ανησυχούσαν τις οργανώσεις αρωγής ακόμη και πριν από την τελευταία επιχείρηση του συριακού στρατιού, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης προκαλούσαν δεινά και αρρώστιες στους περίπου 400.000 κατοίκους της περιοχής.

Οι βομβαρδισμοί αμάχων «πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε την Τρίτη ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Πάνος Μουμτζής. Η Ουάσινγκτον κατήγγειλε «την τακτική» του συριακού καθεστώτος που συνίσταται «στην πολιορκία και την πείνα».

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική συριακή εφημερίδα al Watan, οι βομβαρδισμοί αυτοί «είναι το πρελούδιο μιας ευρείας (χερσαίας) επιχείρησης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή».