Περίπατος με την Κάλλας στην Αθήνα

Περίπατος με την Κάλλας στην Αθήνα

Ένας μουσικός περίπατος με τα σχόλια της σολίστ Δήμητρας Θεοδοσίου, αποκλειστικά στο fortunegreece.com.

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και με αφορμή τη συμπλήρωση των 36 ετών από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας (16.9.1977), η Εθνική Λυρική Σκηνή μας κάνει δώρο έναν σπουδαίο μουσικό περίπατο, προς τιμήν της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου.

Διάσημες άριες οι οποίες σημαδεύτηκαν από τις μοναδικές ερμηνείες της Κάλλας θα αποδοθούν από σολίστ όπως την Δήμητρα Θεοδοσίου, την Αντωνία Καλογήρου, την Βασιλική Καραγιάννη, την Ειρήνη Καραγιάννη, την Έλενα Κελεσίδη, την Τσέλια Κοστέα, την Μυρσίνη Μαργαρίτη, την Μαρία Μητσοπούλου, την Τζούλια Σουγλάκου. Μαζί τους θα είναι οι πιανίστες και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με μουσικό διευθυντή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Μύρωνα Μηχαηλίδη. Και τι θα ακούσουμε; Τραβιάτα, Μποέμ, Τόσκα, Μαντάμα Μπαττερφλάι, Μάκμπεθ, Ριγολλέτο, Κουρέα της Σεβίλλης, Τροβατόρ.

Διαβάστε ακόμη: «Νύχτες Πρεμιέρας» για 19η φορά στην Αθήνα.

Αν και ο μουσικός περίπατος θα είναι σε πέντε πράξεις και έχει, ειδικά, σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει και τις πέντε συναυλίες μετακινούμενο με τα πόδια από τη μια στην άλλη, είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν την εκδήλωση «λίγη» για μια προσωπικότητα σαν την Κάλλας.

Αντίθετα εμείς θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα δρώμενο πολύ ακομπλεξάριστο και αρκετά προχωρημένο. Τι λέει όμως για αυτό η σολίστ Δήμητρα Θεοδοσίου; «Είναι γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί πολλά χρήματα. Ας πούμε, εμένα δεν μου δίνει τίποτα η Λυρική. Δεν με ενδιαφέρει όμως διότι κάνω ό ,τι κάνω για την Κάλλας. Όλος ο κόσμος με παρομοιάζει με την Κάλλας και η Κάλλας είναι το είδωλό μου. Αν μπορώ να κάνω κάτι για την μνήμη της δεν θα συζητήσω ποτέ για χρήματα. Το δρώμενο κατά τα άλλα δεν το βρίσκω ούτε κακό ούτε υποτιμητικό. Θα ξεκινήσει μπροστά από το Εθνικό Μουσείο και δίνει την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να απολαύσει το λυρικό τραγούδι, την Όπερα, να εισχωρήσει στην κουλτούρα μας. Τώρα το πώς θα είναι οργανωμένο δεν το ξέρω. Θα το δω κι εγώ όταν ξεκινήσει».

1/5

Η Δήμητρα Θεοδοσίου, σολίστ διεθνούς φήμης ζει κι εργάζεται στην Ιταλία ενώ θα έλεγε κανείς ότι είναι μια τυπική πολίτης του κόσμου αφού μετακινείται από χώρα σε χώρα για τις παραστάσεις στις οποίες συμμετέχει. «Θα έρθω στην Ελλάδα μόνο για αυτό το γεγονός. Όποτε με καλούν στην Αθήνα να τραγουδήσω, τα αφήνω όλα και τρέχω. Στην Αθήνα μεγάλωσα, στην Αθήνα πήρα την απόφαση να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. 6 ετών με τον πατέρα μου παρακολουθώντας Trovatore από το δεύτερο διάζωμα της Λυρικής Σκηνής, του είπα “Όταν θα μεγαλώσω θα γίνω Ελεωνόρα”. Τραγουδώ σε όλα τα θέατρα του κόσμου κι όταν στέκομαι στην σκηνή της Λυρικής, θέλω πάντα να δακρύσω».

Ο μουσικός περίπατος προς τιμήν της Μαρίας Κάλλας θα κρύβει και πολλές εκπλήξεις όμως, μία εκ των οποίων μας αποκαλύπτει η σολίστ: «Μου παραδόθηκε χθες το αυθεντικό φόρεμα της Μήδειας, που φορούσε η Μαρία Κάλλας, το 1953 στην Σκάλα του Μιλάνου. Θα το φέρω η ίδια προσωπικά στην Αθήνα και θα το φορέσω για την παράσταση. Από το 1953 δεν το έχει φορέσει κανείς και η ευθύνη είναι μεγάλη. Είναι ιερό αυτό το φόρεμα. Το κρατώ στο χέρι μου και ζαλίζομαι».

Διαβάστε ακόμη: Οι δέκα εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών

Η Δήμητρα Θεοδοσίου θα ερμηνεύσει μεταξύ άλλων «Trovatore» καθώς και «La luce langue» από την όπερα «Macbeth» του Verdi και πραγματικά ανυπομονούμε να την απολαύσουμε. Από μόνο του είναι τρομερό ότι οι σολίστ αυτοί αποφασίζουν να ερμηνεύσουν σε εξωτερικό χώρο. «Όταν τραγουδάμε σε εξωτερικό χώρο δεν είναι καλό για τη φωνή. Επηρεάζει πολύ τις φωνητικές χορδές» λέει η κ. Θεοδοσίου αλλά… οι σολίστ συμμετέχουν νιώθοντας τιμή και δέος για την κορυφαία μας υψίφωνο.

«Γνώρισα την Κάλλας όταν ήμουν 13 ετών, την ημέρα του θανάτου της, βλέποντας φωτογραφίες της στις εφημερίδες. Τότε κατάλαβα τι είναι η Κάλλας. Προέρχομαι από μια φτωχή οικογένεια. Η γειτόνισσα μας ήταν Ιταλίδα και μου έφερε δώρο τον πρώτο μου δίσκο της Κάλλας, την θρυλική «Λουσία». Όταν τον άκουσα, μπήκα σε ένα παραμύθι. Και σε αυτό ζω από τότε. Η γειτόνισσα μού έφερνε κάθε χρόνο δίσκους της Κάλλας ενώ ένας φίλος του πατέρα μου, που ήταν επιτηρητής στο δεύτερο διάζωμα της Λυρικής, όποτε υπήρχε άδεια θέση, μας έβαζε μέσα. Με αυτό τον τρόπο άκουγα πολύ Κάλλας και πήγαινα συχνά στη Λυρική.

Διαβάστε ακόμη: Αργυρός Λέοντας στο φεστιβάλ Βενετίας

Η Μαρία Κάλλας είναι το είδωλό μου από φωνητικής πλευράς. Λατρεύω την ερμηνεία της αν και ποτέ δεν την έχω δει πάνω στη σκηνή. Ο τρόπος που τραγουδάει, η σημασία που δίνει σε κάθε λέξη. Όλα αυτά έφτιαξαν εμένα», εξηγεί η κ. Θεοδοσίου.

Μια σολίστ με μεγάλο πάθος για αυτό που κάνει την οποία θα δούμε την Κυριακή το βράδυ στον μαγικό περίπατο.

«Στην φωνή μου καθρεφτίζεται η ψυχή μου» με αποχαιρετά και ανυπομονώ να την ξανακούσω.

Το πρόγραμμα:

18.00-Προαύλιος χώρος Μουσείου Ακρόπολης – Διονυσίου Αεροπαγείτου (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)
18.45 – Σκάλες Ωδείου Ηρώδου Αττικού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)
19.35 – Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων – Πεζόδρομος Ερμού 134-136, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων Θησείο (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)
20.30 – Πλατεία Κοτζιά (σολίστ με συνοδεία πιάνου, διάρκεια 20 λεπτά)
21.30 – Προαύλιος χώρος Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου – Πατησίων (Ορχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής – σολίστ, διάρκεια 40 λεπτά).

*Η είσοδος είναι ελεύθερη.

*Ο μουσικός περίπατος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και την Ομάδα Κάθε Σάββατο στην Αθήνα.