Περίπου 77 οι πληγείσες επιχειρήσεις από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

Περίπου 77 οι πληγείσες επιχειρήσεις από την μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε δασική έκταση στη Βαρυμπόμπη, Τρίτη 03 Αυγούστου 2021. Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Βαρυμπόμπη, όπου οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν την εξάπλωσή της, κυρίως με τα εναέρια μέσα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού. Ταυτόχρονα η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα πριν από λίγο μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, στους κατοίκους της περιοχής να κλείσουν καμινάδες, πόρτες και παράθυρα για να μην μπουν καύτρες στα σπίτια τους. Υπενθυμίζεται ότι στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος 4 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200, ενώ συντονίζει ο αρχηγός του ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης. Παράλληλα η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία λόγω της πυρκαγιάς στους δρόμους: Τατοΐου από Λ. Κύμης έως την οδό Ερυθραίας, στην Ερυθραίας από το ύψος της γέφυρας Βαρυμπόμπης και στην Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία- ταβέρνα Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν είναι κυρίως επισιτιστικές και μαζικής εστίασης, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κρεοπωλεία, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κ.λπ.), κατασκευαστικές επιχειρήσεις, εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων, μεταφορικές και χώροι αθλητικών εκδηλώσεων.

Ολοκληρώθηκε από τα κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής, η αυτοψία στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική.

Διαπιστώθηκε ότι οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι περίπου 77, εκ των των οποίων οι 22 φαίνεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ 29 δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Από τη μέχρι τώρα χαρτογράφηση, οι 73 επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές εντοπίζονται σε πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Κρυονέρι, Ωρωπός, Αχαρνές, Καπανδρίτι, Πολυδένδρι, Αφίδνες κ.α.), οι 3 στον Βόρειο Τομέα (περιοχή Αδάμες δήμου Κηφισιάς), ενώ καταγράφηκε και μια επιχείρηση στην περιοχή των Άνω Λιοσίων.

Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν είναι κυρίως επισιτιστικές και μαζικής εστίασης, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κρεοπωλεία, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, κ.λπ.), κατασκευαστικές επιχειρήσεις, εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων, μεταφορικές και χώροι αθλητικών εκδηλώσεων.

Οι υπηρεσίες Ανάπτυξης που υπάγονται στην γενική διεύθυνση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, που διενήργησαν τις αυτοψίες, αφού συμπεριλάβουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους πληγέντες, αποστέλλουν τους φακέλους στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι και αρμόδιο για να καταβάλει τις σχετικές αποζημιώσεις.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, καλεί τους πληγέντες να προβούν άμεσα στην κατάθεση των αναγκαίων δικαιολογητικών προκειμένου να συμπληρωθεί ο φάκελος και να υποβληθεί από τις διευθύνσεις Ανάπτυξης της Περιφέρειας στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών θα συνεχιστούν και σε περιπτώσεις που υπάρξουν επιπλέον αιτήματα από επιχειρήσεις που δεν το έχουν πράξει ήδη.