Πέθανε ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού που έσωσε πάνω από 5.000 ανθρώπους στο Αιγαίο

Πέθανε ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού που έσωσε πάνω από 5.000 ανθρώπους στο Αιγαίο

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ ντοκιμαντέρ στο οποίο πρωταγωνιστούσε ήταν υποψήφιο για Όσκαρ.

Έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς ο 44χρονος υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 – 2016.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, ως το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος σήμερα.

Ήταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές. Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας. Μεγαλωμένος σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.

Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αγωνίστηκε για την διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων, προσπάθεια που τον σημάδεψε.

«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός.

Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο «πρωταγωνίστησε». «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο Μυτιληνιός κυβερνήτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Δείτε το ντοκιμαντέρ στο βίντεο που ακολουθεί:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε σήμερα με την χήρα του 44χρονού υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, Ιγνατία Πικέλη, και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. Της τόνισε ότι ο εκλιπών σύζυγός της «εκτός από γενναίος αξιωματικός υπήρξε ένας μεγάλος Άνθρωπος, άξιος εκπρόσωπος της Ελληνικής Ψυχής και του Ελληνικού Πολιτισμού». Τέλος, τη διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι πάντα δίπλα της.

 

Με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου θα γίνει η κηδεία του 44χρονου αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου «αποτίνοντας φόρο τιμής στον υποπλοίαρχο, έναν άνθρωπο ταυτισμένο με την αφοσίωση στο καθήκον, έναν άξιο, ανιδιοτελή, ακούραστο, πρωτοπόρο, με υψηλή αίσθηση ευθύνης και ιδιαίτερα αγαπητό από τους συμπολίτες του. Αναγνωρίζοντας την αγωνιστικότητα, τον επαγγελματισμό και την επιμονή του στην καθημερινή αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα του τόπου μας, τα προβλήματα της καθημερινής διάσωσης ανθρώπινων ζωών από τη θάλασσα».

Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου ζητά αντί για στεφάνια να κατατεθούν χρήματα στο «Χαμόγελο του παιδιού» για τους σκοπούς του οποίου ο Κυριάκος είχε στρατευτεί.

Στην οικονομική στήριξη της οικογένειας του ηρωικού υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου και των ανήλικων παιδιών του προχωράει άμεσα -με τις απαραίτητες ενέργειες- το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Φώτης Κουβέλης.

“Θερμά συλλυπητήρια για τον άδικο χαμό του άριστου αξιωματικού, ανθρώπου και πατέρα. Κυριάκο κράτησες στα χέρια σου την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού είμαι συγκλονισμένος αλλά είναι τιμή που σε γνώρισα και συνεργαστήκαμε. ΑΘΑΝΑΤΟΣ “. Αυτό έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Πάνος Καμμένος, με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο του 44χρονου υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος.

Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος. «Η Ελλάδα έχασε σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Στην οικογένεια του υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους στο Αιγαίο εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Με ανακοίνωσή του ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρεται στην απώλεια του Κυριάκου Παπαδόπουλου. «Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε τη ξαφνική απώλεια του Υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός σπουδαίου ανθρώπου και ήρωα που έσωσε, τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που περνούσαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πιστός στο καθήκον του, εξαίρετος οικογενειάρχης, αδαμάντινος χαρακτήρας και υπόδειγμα ένστολου υπηρέτη της πατρίδας. Στην οικογένειά του και τους οικείους του, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια και ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο κ. Αθανασίου.