Ποια Black Friday; Η «Ημέρα των Εργένηδων» της Alibaba σπάει τα ρεκόρ

Ποια Black Friday; Η «Ημέρα των Εργένηδων» της Alibaba σπάει τα ρεκόρ

Πωλήσεις 25 δισ. δολαρίων σε μια μόλις μέρα για τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Alibaba, o κινεζικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η «Ημέρα των Εργένηδων» ή αλλιώς «Singles Day» κατέγραψε σε πωλήσεις το ποσό ρεκόρ των 25,4 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την περσινή επίδοση….Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί σε ημερήσιο shopping event παγκοσμίως.

Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό ήταν 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια, και άρα μιλάμε για νέο ρεκόρ καταναλωτικής δαπάνης μέσα σ’ ένα 24ωρο. Μέσα στην ημέρα, η Alibaba είχε ανακοινώσει ότι είχαν δαπανηθεί 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε 2 μόλις λεπτά. Το …κοντέρ σταμάτησε εν τέλει στα 25.386.927.848 δολάρια, σηματοδοτώντας αύξηση 40% σε σχέση με το περσινό ρεκόρ αγορών.

Η συγκεκριμένη μέρα είναι βαρόμετρο για τους καταναλωτές στην Κίνα και ξεπερνάει σε πωλήσεις μαζί αυτές των Black Friday και Cyber Monday στις ΗΠΑ. Στην «Ψηφιακή Δευτέρα» στις ΗΠΑ σημειώθηκαν μόλις 3,45 δισ. δολάρια πωλήσεις πέρυσι.

Το συνολικό νούμερο των πωλήσεων, στα 25,4 δισ. δολάρια, είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ισλανδίας και αφήνει πολύ πίσω οποιοδήποτε άλλο τζίρο διαδικτυακών καταναλωτικών εορτών σε άλλες χώρες.

Η συγκεκριμένη ημέρα εορτάζεται στην Κίνα από την δεκαετία του 1990, αρχικά ως μια αφορμή για νέους εργένηδες να διασκεδάσουν. Η Αlibaba την καθιέρωσε ως καταναλωτικό γεγονός το 2009, ως κάτι αντίστοιχο της «Ημέρας των Ευχαριστιών» στις ΗΠΑ.

Και μπορεί η Ημέρα των Εργένηδων να αφορά κυρίως τους Κινέζους καταναλωτές, αλλά σταδιακά επεκτείνεται και σε άλλες χώρες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τοπικοί επιχειρηματικοί παίκτες στη Νοτιοανατολική Ασία όπως η Lazada (θυγατρική της Alibaba), η Zalora και η Shopee ξεκίνησαν τις δικές τους προσφορές για την Ημέρα των Εργένηδων, τονίζει ο Xiaofeng Wang, αναλυτής της εταιρείας ερευνών Forrester.

Επίσης, η ημέρα πλέον δεν περιορίζεται στις διαδικτυακές αγορές. Τόσο η Alibaba όσο και ο βασικός ανταγωνιστής της, η JD.com, έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στη δημιουργία φυσικών καταστημάτων, και χρησιμοποιούν τη δημοφιλία της Ημέρας των Εργένηδων για να προσελκύσουν κι άλλους καταναλωτές στα καταστήματα που διατηρούν εκτός διαδικτύου.

Εκτός από πωλήσεις, όμως, η Ημέρα των Εργένηδων δημιουργεί κι έναν τεράστιο όγκο αποβλήτων. Σύμφωνα με την Greenpeace, οι διαδικασίες κατασκευής, συσκευασίας και αποστολής των προϊόντων που αγοράστηκαν τη συγκεκριμένη ημέρα παρήγαγαν 258.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Για την απορρόφησή τους, θα χρειαστούν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δέντρα. Και φέτος το νέο ρεκόρ πωλήσεων θα φέρει και νέο ρεκόρ μόλυνσης. «Περισσότερη υπερκατανάλωση σημαίνει περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και περισσότερα απόβλητα» είπε ο Nie Li, στέλεχος της Greenpeace.