Ποιά είναι η καλύτερη χώρα για να ζει κανείς

Ποιά είναι η καλύτερη χώρα για να ζει κανείς

Αυτή η χώρα συνεχίζει να κατέχει την πρωτιά.

Η φήμη της Σκανδιναβίας ως το καλύτερο μέρος για να ζει κάποιος παραμένει αμείωτη.

Η Νορβηγία διατηρεί απ’ το 2014 την πρώτη θέση στην κορυφή της κατάταξης του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης σε έκθεση που δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη αυτή την εβδομάδα. Ο δείκτης σχεδιάστηκε το 1990 και χρησιμοποιείται για να κατατάσσει τις χώρες με βάση την «ανθρώπινη ανάπτυξη», καθώς και για να δώσει μια πληρέστερη εικόνα της βιωσιμότητας των χωρών συνδυάζοντας στοιχεία για τα έσοδα με την υγεία και την εκπαίδευση, αντί της κατάταξης των χωρών βάσει μεμονωμένων οικονομιών επιτευγμάτων.

Στις επόμενες θέσεις, δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, βρέθηκαν η Αυστραλία και η Ελβετία, ενώ οι ΗΠΑ κατετάγησαν όγδοες.

Οι κάτοικοι της καλύτερης χώρας, έχουν ένα προσδόκιμο ζωής στα 81,6 χρόνια, με περίπου τα 12,6 από τα χρόνια αυτά να αφιερώνονται στην εκπαίδευση, ενώ το ακαθάριστο εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 64.922 δολάρια.

Η ανθρώπινη ανάπτυξη, όπως μετράται με τον δείκτη, συνεχίζει να βελτιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ότι την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας. Μεταξύ 2010 και 2014 ο ΔΑΑ για τις αναπτυσσόμενες χώρες αυξήθηκε κατά 0,7 % σε ετήσια βάση, έναντι 1,2 % που εμφάνισε μεταξύ 2000 και 2010, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.