Ποιες χώρες είχαν γυναίκες στο τιμόνι της διακυβέρνησης

Ποιες χώρες είχαν γυναίκες στο τιμόνι της διακυβέρνησης
Photo:

Με αφορμή την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, σας παρουσιάζουμε ποιά κράτη έχουν γυναίκες πρωθυπουργούς. Τα καταφέρνουν άραγε; 

Η Χίλαρι Κλίντον, είναι και επισήμως, η πρώτη γυναίκα- υποψήφια για την προεδρία στις Η.Π.Α. Αν υπερισχύσει του Ντόναλτ Τράμπ στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα γραφτεί στην Ιστορία ως η πρώτη πρόεδρος των Η.Π.Α γένους θηλυκού,  η οποία μάλιστα θα διαδεχτεί τον -επίσης- πρώτο αφροαμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Μια σταγόνα ιστορία
Αν και στην σύγχρονη εποχή, είμαστε αρκετά εξοικιωμένοι με την αναρρίχηση των γυναικών σε υψηλά αξιώματα, μόνο 63 από τα 142 έθνη που έχουν μελετηθεί, είχαν γυναίκες στην κορυφή της εξουσίας. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο δε, κάνει “σκόνη” τον δυτικό αναπτυγμένο πολιτισμό, μιας και καταγόταν από τη Σρι Λάνκα (τότε Κεϋλάνη) και εξελέγη στις 21 Μαΐου 1960. Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ή αλλιώς η «κλαίουσα χήρα» ανήλθε στην εξουσία μετά τη δολοφονία του συζύγου της, Σολομώντα Μπανταρανάικε και ανέλαβε τη δύσκολη διακυβέρνηση μιας χώρας με τεράστια φυλετικά και οικονομικά προβλήματα.

Μόλις έξι χρόνια αργότερα, το 1966, η Ιντίρα Γκάντι, εξελέγη πρωθυπουργός της Ινδίας και έμεινε στην εξουσία για δεκαπέντε χρόνια. Ήταν η πρώτη και μέχρι στιγμής η μόνη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας. Σε δημοσκόπηση του BBC, ψηφίστηκε ως η σημαντικότερη γυναίκα της τελευταίας χιλιετηρίδας ανάμεσα σε άλλες γυναικείες προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ελισάβετ και η Μητέρα Τερέζα.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος της Αγγλίας από το 1975 ως το 1990 και πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990. Ήταν η πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις. Η «σιδηρά κυρία» ανέλαβε την αναστροφή της πτωτικής πορείας της βρετανικής οικονομίας και την επαναφορά της Μεγάλης Βρετανίας στον προσκήνιο της διεθνούς σκηνής.

Στην γειτονική Τουρκία, η Τανσού Τσιλέρ, ήταν και η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της συνέβη και η κρίση των Ιμίων, ενώ η ίδια κατηγορήθηκε για διαφθορά αλλά τελικά απαλλάχθηκε, καθώς τίποτε δεν μπόρεσε να αποδειχθεί.

Πρωθυπουργοί στην Ευρώπη γένους θηλυκού

Σήμερα, οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις γυναίκες και τις αναδεικνύουν στην εξουσία με πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτό της ισχυρής Άνγκελα Μέρκελ.

Γερμανία

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, είναι η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας από την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Κράτους το 1871 ενώ για έκτη συνεχόμενη χρονιά, είναι στην κορυφή της λίστας με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη, του περιοδικού Forbes.

μερκελ πούτιν

Νορβηγία

Η Έρνα Σόλμπεργκ (Erna Solberg), πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Νορβηγίας, έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 2013 και η δεύτερη κατά σειρά γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας μετά την Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ. Της δόθηκε το προσωνύμιο “Jern-Erna” (“Σιδηρά Έρνα”) από τα ΜΜΕ καθώς η πολιτική της θεωρείται αρκετά αυστηρή.

Πολωνία

Η Εύα Κόπατς (Ewa Kopacz) είναι από τις 22 Σεπτεμβρίου 2014 πρωθυπουργός της Πολωνίας. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ ενώ έγινε και η δεύτερη γυναίκα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας μετά την Χάνα Σουκότσκα. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργαζόταν ως παιδίατρος. Ο ρόλος της στην ευρωπαϊκή σκηνή θεωρείται σημαντικός καθώς η Πολωνία έχει μια από τις ταχύτερα αναδυόμενες οικονομίες.

Λετονία

Η Λαϊμντότα Στραουγιούμα ( Laimdota Straujuma) είναι οικονομολόγος και πολιτικός η οποία εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2014. Ένα χρόνο μετά, υπέβαλε την παραίτησή της, παραδεχόμενη εμμέσως την αδύναμη επίδοση της τρικομματικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, της οποίας ήταν επικεφαλής και βρέθηκε στο επίκεντρο των επικρίσεων λόγω των δυσκολιών στη σύνταξη του σχεδίου προϋπολογισμού του 2016.

Δανία

Η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ Helle Thorning-Schmidt) είναι Δανή πολιτικός και πρωθυπουργός της από τις 3 Οκτωβρίου του 2011 ως τις 28 Ιουνίου 2015. Έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας, παντρεμένη με τον Στίβεν Κίνοκ, γιο του πρώην αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, Νιλ Κίνοκ. Έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ περισσότερο για το άψογο, στυλιστικά, ντύσιμό της, παρά για την πολιτική της πορεία στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Εκτός κι επί τ’αυτά

Η Ντίλμα Βάνα Ρούσεφ (Dilma Vana Rousseff) είναι Βραζιλιάνα, πρόεδρος της Βραζιλίας από τια αρχές του 2011. Η οικονομολόγος, πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της χώρας,  συμπεριλήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012. Στις 18 Απριλίου 2016, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του να προχωρήσει στη Γερουσία η διαδικασία καθαίρεσής από την προεδρική καρέκλα καθώς κατηγορείται ότι ενεπλάκη σε σκάνδαλο ώστε να παρουσιαστεί, τεχνητά, μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της χώρας μέσω δανείων.