Ποιες κατηγορίες κατά Ανδρέα Λοβέρδου περιέχει η δικογραφία της υπόθεσης Novartis

Ποιες κατηγορίες κατά Ανδρέα Λοβέρδου περιέχει η δικογραφία της υπόθεσης Novartis
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος μιλάει στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων για αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής (δεύτερη ψηφοφορία), Αθήνα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αίτημα άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ ζητείται από τη βουλή.

Για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε, καλείται να καταθέσει ως ύποπτος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο με το οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του.

Η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ζητείται από τη Βουλή, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η δικογραφία για την υπόθεση NOVARTIS διαβιβάστηκε το μεσημέρι στη Βουλή και αυτή την ώρα παραδίδεται στους εκπροσώπους των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στο έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, διερευνάται, μεταξύ άλλων, και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012.

Η έρευνα αφορά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τέθηκαν στην ελληνική αγορά από την NOVARTIS.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη διαφήμιση της NOVARTIS. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκε από την εταιρεία NOVARTIS για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».

«Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων, κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή, χωρίς όρκο, εξηγήσεων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει στο έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Τι ερευνούν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς

Την πορεία χρηματικών ποσών που χαρακτηρίζονται «ύποπτα» και σχετίζονται με τη φαρμακοβιομηχανία Novartis, μελετούν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς που επιταχύνουν την έρευνα όσον αφορά τα πέντε εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, ενώ, πλέον, αρχίζουν την αποστολή κλήσεων σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Για τους πολιτικούς, που ερευνώνται, η πρόθεση των Εισαγγελέων, όπως αναφέρουν πηγές από το Εφετείο, είναι εντός του Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όλου του υλικού της έρευνας οπότε και θα έχουν αποσαφηνίσει και τον περαιτέρω χειρισμό της δικογραφίας για καθέναν από αυτούς, είτε με αρχειοθέτηση είτε με ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Στο στόχαστρο της έρευνας των εισαγγελικών λειτουργών έχουν τεθεί χρηματικά ποσά που φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την ελεγχόμενη φαρμακοβιομηχανία, τα οποία, όπως εκτιμούν, «νομιμοποιούνται» μέσω διαφημιστικής εταιρίας με «βραχύβια δραστηριότητα σχεδόν ενός έτους από 2011 – 2012» και πιθανότατα καταλήγουν σε δωροδοκίες.

Η έρευνα των εισαγγελέων δεν επικεντρώνεται μόνο στη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία, οι υπεύθυνοι της οποίας καλούνται πλέον σε εξηγήσεις για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, αλλά και σε άλλες, που ενδέχεται να εξυπηρετούσαν σκοπούς «πλυντηρίου».

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς έχουν ήδη «φύγει» κλήσεις, πλην αυτών που αφορούν τους υπεύθυνους της επίμαχης διαφημιστικής εταιρίας, και προς πέντε κρατικούς υπαλλήλους, μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων με ερευνώμενο αδίκημα την απιστία. Οι κλήσεις σε κρατικούς αξιωματούχους εκτιμάται ότι στην πορεία θα αυξηθούν καθώς έχουν τεθεί και άλλα στελέχη του Δημοσίου υπό έλεγχο, όσον αφορά το θέμα της τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι πρώτες πέντε κλήσεις σε εξηγήσεις, που ήδη εστάλησαν, φαίνεται να αφορούν συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία εμφανίζουν τιμές σε απόλυτη απόκλιση με τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών εντός Ευρωζώνης.

Η βασική μέριμνα της εισαγγελικής έρευνας αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρουν πηγές του Εφετείου, είναι η καταγραφή και αξιολόγηση των οικονομικών στοιχείων με κύρια παράμετρο διαδρομές χρημάτων, που εκτιμάται πως χρησιμοποιήθηκαν «ξεπλυμένα», σε δωροδοκίες.

Τα στοιχεία της έρευνας, που έχουν στη διάθεσή τους οι Εισαγγελείς, φαίνεται να ανέδειξαν, σύμφωνα με πηγές από το Εφετείο, ύποπτη διαδρομή συγκεκριμένων χρηματικών ποσών. Η αρχή της πορείας των επίμαχων χρημάτων, κατά το υλικό που αξιολογεί η Εισαγγελία Διαφθοράς, βρίσκεται στην έδρα της μητρικής εταιρίας Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας από όπου και φθάνει στην εδώ θυγατρική.

Κατά τις εκτιμήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς, από τα στοιχεία που διαθέτουν, ένα μέρος του ποσού καταβάλλεται στην επίμαχη διαφημιστική εταιρία, η οποία εμφανίζει τιμολόγια προς τρία συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία, ωστόσο, φαίνεται να είναι εικονικά. Τα χρήματα καταλήγουν την ίδια μέρα ως αναληφθέντα μετρητά στα χέρια συγκεκριμένου προσώπου. Η πρώτη εκτίμηση των Εισαγγελέων είναι ότι τα ποσά αυτά, αφού «ξεπλύθηκαν» χρησιμοποιήθηκαν, πιθανότατα μετρητά, για δωροδοκία «αγνώστων προς το παρόν προσώπων». Η συγκεκριμένη διαφημιστική εμφανίζεται να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα το διάστημα Απρίλιος 2011-Μάιος 2012 με τα οικονομικά της στοιχεία να καταδεικνύουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανοδικούς τζίρους που συνδέονται μόνο με τη Novartis.

Τζανακόπουλος: Να αφεθεί απερίσπαστη η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνα της Novartis

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis σχεδόν μονοπώλησαν την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Ο κ. Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά, είπε πως πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, καθώς έχει κοστίσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. «Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ επέλεξαν να μιλούν για σκευωρία με έναν τρόπο που προσβάλλει τη τιμή και την υπόληψη της ελληνικής δικαιοσύνης με απαράδεκτες θεσμικές παρεμβάσεις. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που υποκριτικά υμνούν στο θεσμό της δικαιοσύνης και σήμερα λειτουργούν με την πλέον απαράδεκτη εξωθεσμική και αντιθεσμική συμπεριφορά», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα ανεχθούμε δυο μέτρα και δυο σταθμά» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας τη στάση της ΝΔ, όταν κάποιο κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζει πιθανές δικαστικές καθυστερήσεις και όσα χρεώνει στην κυβέρνηση περί παρεμβάσεων και θεσμικής εκτροπής. Ενώ όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ο κ. Γεωργιάδης μιλά για σκευωρία και απειλεί δικαστικούς λειτουργούς δεν υπάρχει κανένα ζήτημα από τη πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο λαός αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, η ΝΔ επιχειρεί να πείσει πως πρόκειται για στημένη κατάσταση» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για στάση που εκθέτει μόνο τη ΝΔ. «Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και οι εισαγγελείς δεν θα φοβηθούν και θα συνεχίσουν την έρευνά τους όπως ορίζει το Σύνταγμα» συμπλήρωσε και επανέλαβε πως οι εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και στελέχη της.

Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η πολιτική συζήτηση σε όλες τις χώρες του κόσμου μπορεί να περιστρέφεται γύρω από δικαστικές αποφάσεις ή εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων και αυτό είναι επιτρεπτό αρκεί να γίνεται προσεκτικά. Εντούτοις είναι, όπως διευκρίνισε, ο κ. Τζανακόπουλος διαφορετικό ζήτημα το να κριθεί μια δικαστική απόφαση από το να γίνονται κινήσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε πως ο Χαράλαμπος Αθανασίου ως υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά, είχε στο γραφείο του επι δυο μήνες μια δικογραφία, την οποία όχι μόνον ουδέποτε έστειλε στη Βουλή, αλλά αντιθέτως την επέστρεψε στον ‘Αρειο Πάγο.