Ποιες συντάξεις γλιτώνουν το «ψαλίδι»

Ποιες συντάξεις γλιτώνουν το «ψαλίδι»
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ Γ

Στα 300 ευρώ φαίνεται να «κλειδώνει» η εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης – Μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές.

Στα 300 ευρώ φαίνεται να «κλειδώνει» η εθνική σύνταξη με 15 χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με πληροφορίες. Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το ποσό της εθνικής σύνταξης θα αρχίζει με τον αριθμό 3, ωστόσο το τελικό πόσο καθοριστεί από τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης.

Από εκεί και πάνω, η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπές αναμένεται να υποστούν οι υψηλές επικουρικές συντάξεις, ενώ το πλέγμα προστασίας αναμένεται να κυμανθεί από 1.300 έως 1.400 ευρώ μικτά στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης. Στις ακραίες περιπτώσεις, η μείωση μπορεί να φθάνει έως και το 40%, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου δεν θα πέσει κάτω από 1.400 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, δανειστές και ελληνική πλευρά φαίνεται να συγκλίνουν στο 1%.

Ωστόσο, μεγάλη απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές στα ποσοστά αναπλήρωσης. Βέβαια, κατά τη χθεσινή 3ωρη συνάντηση και μετά το πολύ αρνητικό κλίμα που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είχε επικρατήσει στις συναντήσεις της Τετάρτης, ο Γ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας έως το Σάββατο, εφόσον οι δύο πλευρές προχωρήσουν σε «αναγκαίες υποχωρήσεις».

«Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Εξερχόμενος από τη χθεσινή συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού. «Δεν μπορείς να φτάσεις σε συμβιβασμό, αν δεν έχεις αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.