Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, παρόλο που η Κομισιόν διαπιστώνει περιορισμένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, παρόλο που η Κομισιόν διαπιστώνει περιορισμένους κινδύνους για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διατηρείται το αρνητικό κλίμα στην αγορά των ομολόγων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεών τους.

Παρόλο που η ΕΚΤ επιχειρεί να καθυσηχάσει τις αγορές διαβεβαιώνοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να τερματιστεί απότομα, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί και προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το 1,37%.

Παρά ταύτα, ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει, ότι η αγορά των CDS (ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) τιμολογεί τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η αξιολόγηση των οίκων (οι οποίοι μετά το φιάσκο που υπέστησαν με την Lehman Brothers διακατέχονται από έναν συντηρητισμό) υστερεί σημαντικά από το πολύ ουσιαστικό αυτό ορόσημο.

Πάντως, η ανθεκτικότητα των ελληνικών ομολόγων ενισχύεται και από τα «ευρήματα» της 12ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι:

1. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου 2021 – το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019.

2. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν συγκρατημένοι, παρόλο που μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται σε ένα σενάριο «χαμηλής ανάπτυξης». Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021, σε περίπου 54% το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,34% από το 1,19%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά στο 0,49% από 0,34% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,39% από 1,26%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 201 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 29 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,34%, έναντι -0,22% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,56% από 1,47%.

Στην αγορά συναλλάγματος, κάτω από τα 1,2 δολ. υποχώρησε το ευρώ σήμερα και διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1194 δολ. από τα 1,1246 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1206 δολ..

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ