Ποιοι κερδίζουν από την πτώχευση της Thomas Cook

Μεγάλοι κερδισμένοι από την κατάρρευση της εταιρείας, δεν είναι άλλοι από τους ανταγωνιστές της.

Μπορεί η ανακοίνωση της πτώχευσης της Thomas Cook να έχει προκαλέσει πανικό σε ταξιδιωτικούς πράκτορες και επιβάτες, όμως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι από το πρωί βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται.

Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανταγωνιστές του ομίλου και την αξία των μετοχών τους στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Η Tui είδε σήμερα τη μετοχή της να απογειώνεται έως και 10% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, για να περιοριστούν στη συνέχεια τα κέρδη της κοντά στο 6%.

Σε ράλι επιδίδονται και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Άνοδο 4,8% καταγράφει η μετοχή της EasyJet, ενώ ακολουθούν εκείνες των Ryanair και IAG (μητρικής της British Airways) με κέρδη 3,9% και 1,2% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη: Πώς κατέρρευσε η Thomas Cook

Χαμογελούν και τα κερδοσκοπικά funds

Εκτός, όμως, από τους ανταγωνιστές της Thomas Cook, μια ακόμη κατηγορία θα επωφεληθεί πιθανότατα με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από την κατάρρευσή της. Αυτή είναι τα hedge funds και άλλες κερδοσκοπικές δυνάμεις της αγοράς, που είχαν φροντίσει να στραφούν στα λεγόμενα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) της ιστορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg μεταξύ αυτών είναι οι Sona Asset Management και XAIA Investment GmbH και το αθροιστικό τους κέρδος από την πτώχευση θα μπορούσε να ανέλθει στα 250 εκατ. λίρες. Επένδυσαν στα συγκεκριμένα παράγωγα που ενεργοποιούνται και πληρώνονται όταν μία εταιρεία οδηγείται στο «θάνατο».

Την απόφαση για ενεργοποίηση των CDS της Thomas Cook θα λάβει η επιτροπή Determinations Comittee σε συνεδρίαση εντός της ημέρας. Είχε ήδη κληθεί να αποφασίσει από την περασμένη εβδομάδα εάν η υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας των αμερικανικών δραστηριοτήτων της εταιρείας θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα CDS. Τώρα στα δεδομένα έρχεται να προστεθεί η εκκαθάριση συνολικά του ομίλου.