Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα οφέλη στις φορολογικές δηλώσεις σε αντιδιαστολή με το «πάγωμα» των αντίμετρων για το 2020.

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη βουλή και καταργεί το ψηφισμένο μέτρο για τη μείωση του αφορολογήτου δεν κρύβει μόνο οφέλη για τους φορολογούμενους, καθώς συνοδεύεται από την ακύρωση όσων αντίμετρων είχε περάσει η κυβέρνηση για να ισχύσουν το 2020.

Πιο συγκεκριμένα, για την επόμενη χρονιά προβλέπονταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπει κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου από το ισχύον επίπεδο των 9.545-8.636 (το πρώτο για φορολογούμενο με τρία παιδιά και το δεύτερο για φορολογούμενο χωρίς παιδιά) σε 6.591-5.682 ευρώ (αντίστοιχα). Το αφορολόγητο μένει στο ύψος του και το ταμείο του δημοσίου από αυτή την κατάργηση χάνει του χρόνου 1,920 δισ. ευρώ. Τόσα θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι είναι τα «κέρδη» των φορολογουμένων. Στην εξίσωση των κερδών όμως υπάρχουν και άλλες παράμετροι.

Από την κίνηση της κυβέρνησης θεωρείται χαμένη, πλέον, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, η μείωση του πρώτου συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα στην εισφορά αλληλεγγύης (368 εκατ. ευρώ) έναντι της προνομοθετημένης κατάργησής της για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 20.000 ευρώ.

Αν μειωνόταν το αφορολόγητο και εφαρμόζονταν τα προνομοθετημένα αντίμετρα, θα προέκυπταν επιβαρύνσεις από 74 έως και 476 ευρώ σε φορολογούμενους με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και ελαφρύνσεις από 176 έως και 701 ευρώ για φορολογούμενους με εισόδημα από 25.000 έως 65.000 ευρώ. Αντίστροφα γίνεται αντιληπτό ποιοι «κερδίζουν» και ποιοι «χάνουν» από τη χθεσινή τροπολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των αντίμετρων έφτανε τα 1,454 δισ. ευρώ, ενώ οι υπολογισμοί για τη μείωση του αφορολόγητου έφταναν τα 1,920 δισ. ευρώ. Επομένως, θεωρητικά, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Αντίδραση της Κομισιόν για το αφορολόγητο: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα»