Ποιοι θα είναι οι βασικοί κανόνες της μεταμνημονιακής εποπτείας

Ποιοι θα είναι οι βασικοί κανόνες της μεταμνημονιακής εποπτείας
epa06827534 (L-R) Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos, European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Pierre Moscovici and The President of the Eurogroup, Portuguese Finance Minister Mario Centeno during a meeting of the Eurogroup in Luxembourg, 21 June 2018. The Eurogroup will assess the progress achieved by Greece in implementing the prior actions required under the fourth (and the final) review of its programme. EPA/JULIEN WARNAND

Έτοιμο προς υπογραφή ένα κείμενο λίγων σελίδων της Κομισιόν - Η ατζέντα του Eurogroup του Ιουλίου περιλαμβάνει μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Έτοιμο προς υπογραφή είναι το κείμενο του προγράμματος αυξημένης εποπτείας (Enhanced Surveillance) στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου, και θα φέρει την υπογραφή της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα ολιγοσέλιδο κείμενο, το οποίο θα καθορίσει τους όρους της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας για τη χώρα μας. Το κείμενο αυτό, που εκτιμάται ότι είναι 5-6 σελίδων, αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα πριν από το Eurogroup, το τελευταίο πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να θέσουν επί τάπητος τις λεπτομέρειες του πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το κείμενο θα αναφέρει και τις εκκρεμότητες που έχει η χώρα μας, όπως π.χ. το κτηματολόγιο, αλλαγές στην τοποθέτηση γ.γ. στο δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις, αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες.

Πάντως, η μεταμνημονιακή εποπτεία θα προβλέπει επισκέψεις των δανειστών τέσσερις φορές τον χρόνο, αλλά και εκθέσεις ανά εξάμηνο. Αυτές θα συνδέονται με την εκταμίευση 600 εκατ. ευρώ κάθε φορά, από τα κέρδη ομολόγων που διαχειρίστηκε η ΕΚΤ. Στο τελευταίο Eurogroup αποφασίστηκε η επιστροφή αυτών των ποσών στην Ελλάδα, αλλά σε ετήσιες δόσεις, «σπασμένες» στα δύο. Στο ερχόμενο Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη, αναμένεται να καθοριστεί αυτή η διαδικασία.

Παράλληλα, η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία μάλλον θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο έως το 2022.  Τα ευρήματα και οι συστάσεις των αποστολών (Κομισιόν, ESM , ΔΝΤ και ΕΚΤ) θα συμπεριλαμβάνονται σε εκθέσεις που θα υποβάλλονται τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο όσο και το Eurogroup.

Ο ESM -μέσω του παράλληλου μηχανισμού επιτήρησης Early Warning System- θα συνεχίσει να δίνει το παρών στη μεταπρογραμματική παρακολούθηση έως και το 2060, μέχρι δηλαδή να υπάρχει αποπληρωμή έως και του τελευταίου ευρώ που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν θα δίνει χρήματα-δάνεια στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα υπαγορεύει νέα προαπαιτούμενα.

Δυνατότητα επιβολής πρόσθετων μέτρων, θα μπορεί να ζητήσει μόνον η Κομισιόν και το Eurogroup.

Προμετωπίδα των μεταπρογραμματικών δεσμεύσεων, όπως ήδη έχει συμφωνηθεί, είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο. «Η μεταπρογραμματική παρακολούθηση δεν έχει τον χαρακτήρα του εξαναγκασμού που είχε δεδομένα η περίοδος των Μνημονίων. Υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια» δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπέμποντας στην επίτευξη των πλεονασμάτων.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα: H επόµενη µέρα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το κείμενο που θα συζητηθεί στο επικείμενο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, περιέχει τις εξής 20 μεταρρυθμίσεις που καλείται η χώρα να υλοποιήσει μετά το πέρας του μνημονίου:

– Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019.

– Μείωση αφορολογήτου ποσού από 1ης Ιανουαρίου 2020.

– Εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές.

-Περιορισμός των «κόκκινων» δανείων στα 60 δισ. από 92,4 δισ. που είναι σήμερα.

-Πλήρης γεωγραφική κάλυψη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

– Εφαρμογή σχεδίου δράσης για τα αφερέγγυα νοικοκυριά με στόχο την εξάλειψη των καθυστερημένων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας εκκρεμών αιτήσεων, μέχρι τα τέλη του 2021.

– Πώληση μεριδίων που διατηρεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες.

– Αναβάθμιση του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής των φόρων.

– Μηδενισμός των ληξιπροθέσμων χρεών και αποφυγή συσσώρευσης νέων από οργανισμούς, υπουργεία και φορείς του Δημοσίου που πραγματοποιούν συναλλαγές με ιδιώτες προμηθευτές.

– Επανεξέταση των επιδομάτων αναπηρίας και εκσυγχρονισμός του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

– Σταδιακή χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (capital controls).

– Σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία.

– Άδειες «fast track» για επενδύσεις.

– Ολοκλήρωση κτηματολογίου (δασικές χάρτες, κτηματολογικό γραφείο κ.λπ.).

– Αγορά ενέργειας.

– Ιδιωτικοποιήσεις: ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, Μαρίνα του Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ Εμπορίου, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, περιφερειακά λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Δίκτυο ΔΕΠΑ, μεταφορά σταδίου ΟΑΚΑ στο υπερταμείο, αναδιάρθρωση ΕΤΑΔ.

– Εκσυγχρονισμός δημόσιας διοίκησης.

– Διορισμός γενικών διευθυντών και όλων των γενικών διευθυντών σύμφωνα με τον νόμο 4369/2016.

– Εφαρμογή 3ου κύκλου αξιολόγησης/ κινητικότητας στο Δημόσιο.

– Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (ψηφιακό οργανόγραμμα για όλους τους δημόσιους φορείς και σύνδεση με την Αρχή Ενιαίας Πληρωμής).