Πιο φθηνό το τραπέζι τα φετινά Χριστούγεννα

Πιο φθηνό το τραπέζι τα φετινά Χριστούγεννα

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΣΕΕ για τις τιμές.

Πιο φθηνό υπολογίζεται ότι είναι το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος (ΕΣΕΕ) κατά την περίοδο 13-18 Δεκεμβρίου 2013 το φετινό γιορτινό τραπέζι είναι μειωμένο κατά 2,51% σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι κόστισε φέτος 147,75 ευρώ έναντι 151,56 ευρώ πέρυσι και 158,93 το 2011 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή των 3,81 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,51%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2012, αποδίδεται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στη στασιμότητα των τιμών στα κρεατικά (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κάποιες ανεπαίσθητες αυξητικές μεταβολές στη τιμή της γαλοπούλας (11,11%) και του χοιρινού (5,41%). Η αξία ωστόσο του ντόπιου αρνιού κινείται στα ίδια ακριβώς επίπεδα με τη περυσινή περίοδο (7 ευρώ/κιλό). Μεγάλες διαφοροποιήσεις δεν παρατηρούνται και στα κρεοπωλεία, όπου υπάρχουν και φέτος προσφορές.

Στην κατηγορία των εδεσμάτων/γλυκών, η μεσοσταθμική μείωση στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες εκτιμάται σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται στο 11%, σε σχέση με το 2012.

Σε ό, τι αφορά τις τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών η εικόνα είναι πιο αντιφατική, με την τιμή του λάχανου να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση (περίπου 29%), ακολουθούμενη από τη μικρή πτώση στις ντομάτες και στις πατάτες (3% και 6% αντίστοιχα), ενώ στον αντίποδα αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της τιμής τόσο των μήλων (24,55%) όσο και του μαρουλιού (15,8%).