Ποιο θα είναι το μέλλον της οικονομίας με τη Χίλαρι στο «τιμόνι»

Ποιο θα είναι το μέλλον της οικονομίας με τη Χίλαρι στο «τιμόνι»

Ο οίκος Moody's αξιολογεί τους πολιτικούς του Τραμπ και της Κλίντον και προβλέπει το μέλλον της οικονομίας με βάση την επίδρασή τους σε αυτήν.

Τον Ιούνιο, το τμήμα analytics του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με το πώς θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ με μια κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ. Το τελικό συμπέρασμα δεν ήταν ενθαρρυντικό. Ο επικεφαλής συγγραφέας Μαρκ Ζάντι έγραψε ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα οδηγούσαν σε μια πιο «απομονωμένη και περιορισμένη» οικονομία που θα «υπέφερε έντονα».

Στα τέλη Ιουλίου, ήταν η σειρά της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, να αξιολογηθεί από τη Moody’s. Και οι οικονομικές προτάσεις της έλαβαν έναν σαφώς καλύτερο βαθμό.

Αφότου αξιολόγησε τις πολιτικές της Κλίντον για τους φόρους, τις κρατικές δαπάνες, τη μετανάστευση, και τον κατώτατο μισθό, η Moody’s συμπέρανε ότι η Χίλαρι Κλίντον στην προεδρία θα επέβλεπε μια «κάπως ισχυρότερη αμερικανική οικονομία».

Η ανάπτυξη της οικονομίας θα ωφελείτο από τα σχέδιά της για τις κρατικές δαπάνες και την πρότασή της για ισχυρότερη εξωτερική μετανάστευση. «Οι αυξημένες δημόσιες δαπάνες, και ιδιαίτερα οι αυξημένες επενδύσεις για υποδομές που χρηματοδοτούνται κυρίως από υψηλότερους φόρους στους πλούσιους, λειτουργούν ως οικονομικό διεγερτικό».

Η έκθεση επαίνεσε το σχέδιο της Κλίντον να αυξήσει τις δαπάνες για υποδομές, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε και ο Τραμπ.

Μια διαφορά μεταξύ των δύο ηγετών είναι ότι η Κλίντον προωθεί την γονική άδεια μετ’ αποδοχών. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό το μέτρο θα αυξήσει την απασχόληση ενώ οι μεγαλύτερες δαπάνες για την εκπαίδευση και την παιδική ηλικία «θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό επίπεδο των εργαζομένων».

Όμως, οι προτάσεις της Κλίντον έχουν και ένα κόστος. Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές θα μειώσουν τα κίνητρα για αποταμίευση, επένδυση, και εργασία. Οι πολιτικές της θα βοηθήσουν τις κατώτερες και μεσαίες τάξεις, οι οποίες θα ωφεληθούν από την αυξημένη κρατική συνδρομή, ενώ οι ανώτερες τάξεις θα πληρώσουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους με μια κυβέρνηση Κλίντον.

Αντίθετα, η αξιολόγηση του Τραμπ από τη Moody’s ανέφερε ότι με τις προτάσεις του «η οικονομία των ΗΠΑ θα απέφευγε μια ύφεση αλλά η ανάπτυξη θα έφτανε αρκετά γρήγορα σε στασιμότητα», ενώ θα αυξανόταν και το εμπορικό έλλειμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, είναι εγγεγραμμένο μέλος των Δημοκρατικών και έχει συνεισφέρει οικονομικά στην εκστρατεία της Κλίντον. Το 2008, όμως, είχε εργαστεί ως σύμβουλος στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν.