Ποιος δίνει 11,7 δισ. δολάρια για μια εταιρεία που νοικιάζει αποθήκες;

Ποιος δίνει 11,7 δισ. δολάρια για μια εταιρεία που νοικιάζει αποθήκες;
epa02504345 (FILE) A file picture dated 08 December 2010 shows an employee of Amazon working at the storage facility of Amazon in Werne, Germany. Christmas is the peak period for the online mail order company with intense activity. EPA/ROLAND WEIHRAUCH

Η κούρσα του ηλεκτρονικού εμπορίου και η κόντρα Amazon – Alibaba εκτοξεύει την αξία όποιου διαθέτει σημαντικούς χώρους αποθήκευσης.

 

Μια εταιρεία που νοικιάζει αποθήκες σε διαδικτυακούς πωλητές λιανικής, όπως η Amazon και η Alibaba, πρόκειται να πουληθεί για 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εξαγορά της Global Logistic Properties (GLP) από μια κινεζική κοινοπραξία είναι μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες private equity που έγιναν ποτέ στην Ασία.

Η GLP διαχειρίζεται 55 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικών χώρων και εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία.

Οι δραστηριότητές της μεγεθύνθηκαν παράλληλα με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τάση που έχει τροφοδοτήσει τη ζήτηση για σύγχρονες αποθήκες.

Η GLP έχει περίπου 4.000 πελάτες στο πελατολόγιό της, συμπεριλαμβανομένης και της κινεζικής εταιρείας λιανικής πώλησης JD.com

Περίπου τα δύο τρίτα των εσόδων της GLP προέρχονται από την Κίνα, όπου απολαμβάνει κυρίαρχη θέση στην αγορά.

Η κοινοπραξία αποτελείται από μια σειρά Κινέζων επενδυτών, όπως η Bank of China και οι επενδυτικές εταιρείες Hopu και Hillhouse Capital Management. Επενδυτής στην τελευταία είναι και ο Τζακ Μα της Alibaba.

Εξαιρετικά πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο αποχώρησης της GLP από το χρηματιστήριο· από εδώ και στο εξής, η εταιρεία θα διοικείται και θα λογίζεται ως μη εισηγμένη.