Ποιος είναι ο «δισεκατομμυριούχος» της Silicon Valley

Ποιος είναι ο «δισεκατομμυριούχος» της Silicon Valley

Τρία πράγματα που ίσως να μην γνωρίζετε για τον Peter Thiel.

Κάποτε ήταν υποστηρικτής μεγάλων εταιρειών, όπως το Facebook, το Linkeldn και το Yelp. Είναι παθιασμένος με την ασφαλή ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, πιστεύει στη νόμιμη μαριχουάνα και υποστηρίζει την έρευνα της αντι-γήρανσης.

Ο λόγος για τον Peter Thiel, ο οποίος πλέον έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό να προσθέσει στο βιογραφικό του: Την Τετάρτη ο ίδιος δήλωσε στους New York Times ότι χρηματοδότησε κρυφά τη μήνυση του Hulk Hogan προς το μέσο ενημέρωσης Gawker Media.

Υπενθυμίζεται ότι ο Hogan κέρδισε από όλη αυτήν την ιστορία 140 εκατ. δολάρια. Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της Gawker, Nick Denton δήλωσε ότι λίγες εταιρείες μέσων ενημέρωσης θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το συγκεκριμένο ποσό.

Όλα ξεκίνησαν όταν η προσωπική ζωή του Thiel εκτέθηκε στην ιστοσελίδα της Gawker Media, όπου δημοσιέυθυκε ένα άρθρο το 2007, με τίτλο «Ο Peter Thiel είναι εντελώς γκέι». Στη συνέχεια, ο Denton ήταν ο πρώτος που σχολίασε το εν λόγω δημοσίευμα, λέγοντας ότι «Το μόνο πράγμα που είναι περίεργο στη σεξουαλικότητα του Thiel είναι: γιατί το έκρυβε τόσο καιρό;».

Από την πλευρά του, ο Thiel ποτέ δεν έκρυψε την περιφρόνησή του στον Denton.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά σημαντικά χαρακτηριστικά του γνωστού δισεκατομμυριούχου που ίσως να μη γνωρίζετε:

1. Δεν υποστηρίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρόλο που πρόσφατα δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Το 2012, ο Thiel συμφώνησε να γίνει guest καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, διδάσκοντας στους φοιτητές την επιστήμη των υπολογιστών και των startup επιχειρήσεων. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε φιλοσοφία, ενώ έλαβε το J.D. από τη σχολή Stanford Law.

Το 2011, ίδρυσε το Ίδρυμα Thiel, το οποίο παρέχει στους νέους επιχειρηματίες 100.000 δολάρια προκειμένου να παρατήσουν το κολέγιο και να δημιουργήσουν μια τεχνολογική εταιρεία.

2. Δηλώνει ελεύθερο πνεύμα και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Το 2009, ο Thiel δήλωσε ότι είναι ελεύθερος άνθρωπος και χαρακτήρισε την πολιτική ως «πολύ έντονη». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η πολιτική εξαγριώνει τους ανθρώπους, καταστρέφει σχέσεις και πολώνει το όραμα των λαών. Ακόμη παρεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

Τα τελευταία χρόνια ο ίδιος τείνει να υποστηρίζει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Μάλιστα, υπήρξε μεγάλος δωρητής στην προεδρική εκστρατεία του Ron Paul το 2008. Σήμερα, φαίνεται ότι ο Τραμπ και ο Thiel δεν έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους.

3. Τάσσεται κατά της κυβέρνησης, ωστόσο η εταιρεία του προμηθεύει δεδομένα καταναλωτών στην κυβέρνηση.

Η CIA υποστηρίζει την τελευταία εταιρεία του Thiel, Palantir, η οποία έχει αξία πάνω από 2,5 δισ. δολάρια από την ημέρα της ίδρυσής της το 2004. Η μυστικοπαθείς εταιρεία λογισμικού καθιστά πιο εύκολο στους πελάτες της, δηλαδή σε τράπεζες και αστυνομικές υπηρεσίες, την αναζήτηση και τον εντοπισμό εγκληματιών και τρομοκρατών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Paypal ήταν εμπνευσμένη από την ιδέα της δημιουργίας ενός νομίσματος, απαλλαγμένο από κάθε κυβερνητικό έλεγχο.