Ποιος είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει το «τιμόνι» της ExxonMobil

Ποιος είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει το «τιμόνι» της ExxonMobil
epa07964752 (FILE) - A logo of Exxon Mobil on a screen on the floor of the New York Stock Exchange at the opening bell in New York, New York, USA, on 24 October 2019 (reissued 01 November 2019). Exxon Mobil will release their 3rd quarter earnings report on 01 November 2019. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55574190 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έναν Έλληνα  προέκρινε ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil ως νέο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, προσδοκώντας σε γρήγορη ανάκαμψη έπειτα από τη χειρότερη χρονιά από άποψη αποτελεσμάτων στην ιστορία του, λόγω της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, η οποία περιόρισε τη ζήτηση.

Ο λόγος για τον πρώην -πλέον- διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας επενδύσεων Atairos και πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Φιλαντέλφια, Μιχάλη Αγγελάκη, που μαζί με τον Τζεφ Ούμπεν, πρώην επικεφαλής της Capital Partners, θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν την εταιρεία να επανέλθει στην κερδοφορία.
«Η εμπειρία του κ. Αγγελάκη θα βοηθήσει την ExxonMobil.
Η συνεισφορά του θα εκτιμηθεί καθώς η εταιρεία επιδιώκει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Darren Wood. Μάλιστα, ο κ. Woods επεσήμανε πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία αλλαγή στο Δ.Σ., καθώς τέσσερα μέλη του είναι σε ηλικία 72 ετών και σε λίγο καιρό θα αναγκαστούν να βγουν στη σύνταξη.

Μείωση δαπανών

Στο μεταξύ, το αμοιβαίο κεφάλαιο της Wall Street, DE Shaw, το οποίο κατέχει ποσοστό στην ExxonMobil, πιέζει επίσης τον παραγωγό πετρελαίου να μειώσει τις κεφαλαιουχικές του δαπάνες. Η αυξανόμενη ανησυχία των επενδυτών είναι λογικό επακόλουθο της χειρότερης χρονιάς της ExxonMobil από πλευράς απόδοσης.
Η Exxon μείωσε τις προγραμματισμένες κεφαλαιουχικές δαπάνες πέρυσι μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής αργού τα επόμενα χρόνια, ελπίζοντας ότι μια ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου είναι προ των πυλών.
Το αμοιβαίο DE Shaw χαιρέτισε τον διορισμό του Μιχαήλ Αγγελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «θετική εξελίξη για όλους τους μετόχους».
Ο Edwin Jager, διευθύνων σύμβουλος της DE Shaw, δήλωσε ότι το νέο στέλεχος «με τη σημαντική εμπειρία του θα προσφέρει ουσιαστική αξία στην εταιρεία».