Ποιος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής

Ο υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος παραμένει πρώτος παγκοσμίως με αυξητικές τάσεις.

Η «καρδιά» της παγκόσμιας ναυτιλίας αναμένεται να χτυπήσει φέτος στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, δίπλα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος».

Εκεί, περισσότεροι από 19.000 επισκέπτες, αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση «Ποσειδώνια 2016».

Στη φετινή διοργάνωση αναμένεται να μετάσχουν 1.900 εκθέτες (15% περισσότεροι από την προηγούμενη διοργάνωση του 2014) από 89 χώρες, ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση υπολογίζεται ότι δημιουργεί συνολικό τζίρο της τάξης των 60 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής για τη ναυτιλία, μια σειρά στατιστικών στοιχείων για τον παγκόσμιο, τον ευρωπαϊκό αλλά και τον ελληνικό εμπορικό στόλο βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Naftiliaki Greek Shipping Review, που δημοσιεύθηκαν στο SeaTrade, 72 Έλληνες εφοπλιστές, με 2.774 πλοία ελέγχουν το 70% του στόλου με βάση υπολογισμού τον αριθμό των πλοίων και το 80% του tonnage.

O Γιάννης Αγγελικούσης είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας εφοπλιστής με 105 πλοία, χωρητικότητας 20,57 εκατ. dwt, ενώ η Αγγελική Φράγκου βρίσκεται την δεύτερη θέση με 167 πλοία, 16,7 εκατ. dwt.

Στην τρίτη θέση είναι ο Γιώργος Οικονόμου (Cardiff/TMS) με 95 πλοία, 12,13 εκατ. dwt και ακολουθεί ο Γιώργος Προκοπίου με 96 πλοία, 12,1 εκατ. dwt και την πεντάδα συμπληρώνει η Euronav Hellas με 48 πλοία, 11,47 εκατ. dwt.

Σύμφωνα με άλλη έκθεση των Clarkson’s ο υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος όχι μόνο παραμένει πρώτος στην Ευρώπη και παγκοσμίως αλλά αυξήθηκε με ρυθμούς υψηλότερους των ανταγωνιστών του.

Σε σύγκριση με τις αρχές του 2014 μεγάλωσε κατά 31,9 εκατ. gt λόγω των νέων παραδόσεων νεότευκτων πλοίων και 24 εκατ. gt λόγω της έντονης δραστηριότητας στην αγορά second hand πλοίων. Η ανάπτυξη του ελληνόκτητου στόλου ισοδυναμεί με το 64,6% της συνολικής ευρωπαϊκής ανάπτυξης και 33,3% της παγκόσμιας επέκτασης του στόλου.

Ο δεύτερος σε μέγεθος ευρωπαϊκός στόλος ο γερμανικός το ίδιο διάστημα μειώθηκε κατά 4,2 εκατ. dwt.

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Αγγελικούσης: Ο πιο ισχυρός εφοπλιστής του κόσμου είναι Έλληνας