Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης
Ï íÝïò ãñáììáôÝáò ôçò Ê.Ï ÃéÜííçò ÐëáêéùôÜêçò ìéëÜåé óôçí ðñþôç óõíåäñßáóç ôçò êïéíïâïõëåõôéêÞò ïìÜäáò ôïõ êüììáôïò, åíþ ðáñáêïëïõèåß ï ðñüåäñïò ôçò ÍÝáò Äçìïêñáôßáò Áíôþíçò ÓáìáñÜò, ôçí ÐÝìðôç 5 Öåâñïõáñßïõ 2015, ìåôÜ ôçí ïñêùìïóßá ôùí âïõëåõôþí ðïõ åîåëÝãçóáí óôéò åêëïãÝò ôïõ Éáíïõáñßïõ. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁËÅÎÁÍÄÑÏÓ ÂËÁ×ÏÓ

Η διαδρομή του ένατου προέδρου του κόμματος που αναλαμβάνει μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Μετά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τη θέση του μεταβατικού/υπηρεσιακού προέδρου, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, τον οποίο ο βουλευτής Β’ Αθηνών είχε ορίσει νωρίτερα αντιπρόεδρο του κόμματος, έγινε πλέον ο ένατος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής Λασιθίου που δεν είναι ένα από τα πρωτοκλασάτα ή ιστορικά στελέχη, ούτε είχε αναμειχθεί εμφανώς τουλάχιστον στη διαδοχή, επιλέχθηκε με αφορμή τη θεσμική του ιδιότητα ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Θέση όμως στην οποία είχε βρεθεί τον περασμένο Ιανουάριο ως συμβιβαστική λύση μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να ορίσει γενική γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ορισμός που ήταν παράτυπος καθώς η κ.Ασημακοπούλου δεν είχε διατελέσει έξι έτη βουλευτής όπως όριζε ο κανονισμός λειτουργίας της ΚΟ της ΝΔ.

Το γεγονός ότι ο κ.Πλακιωτάκης ορίστηκε μετά από αυτή την καραμπόλα γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας από τον κ.Σαμαρά, επικαλέστηκε ο κ.Μεϊμαράκης για την απόφαση του να τον ορίσει αντιπρόεδρο και άρα μεταβατικό πρόεδρο μετά τη δική του παραίτηση.

Το καταστατικό της ΝΔ στο άρθρο 10, παρ. 19 ορίζει ότι: “Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσότερων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, οπότε εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της § 9 του παρόντος άρθρου.”

Το γεγονός όμως ότι και ο κ.Μεϊμαράκης προέδρευε του κόμματος ως αντιπρόεδρος ορισμένος από τον Αντώνη Σαμαρά αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις μέσα στο τεταμένο ούτως ή άλλως κλίμα στη ΝΔ, ως προς το εάν είχε το δικαίωμα να διορίσει νέο αντιπρόεδρο και άρα μεταβατικό πρόεδρο.

Ποιος είναι ο Πλακιωτάκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10-7-1968. Είναι παντρεμένος. Σπούδασε βιοχημικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Ουαλίας, Μεταπτυχιακό στη Βιοχημική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο City University Business School. Εργάστηκε στον Eurocontrol, τον διακρατικό Οργανισμό που ελέγχει την Εναέρια Κυκλοφορία και την ασφάλεια των πτήσεων σε όλη την Ευρώπη. Είναι μέλος του Συλλόγου αποφοίτων του Biochemical Engineering University του Λονδίνου και του City University Business School.

Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Εξελέγη βουλευτής Λασιθίου με τη Ν.Δ. το 2004, 2007, 2009, 2012 και 2015.

Υπήρξε Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Βουλής και μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπήρξε μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κ.Σ του ΟΑΣΕ.

Το 2007-2009 διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ τον Ιούνιο 2014 ορκίστηκε Υφυπουργός Εργασίας ,Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας επί κυβερνήσεως Σαμαρά, με αρμοδιότητα τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 που επανεξελέγη στον Νομό Λασιθίου.

Τον Φεβρουάριο 2015 ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγή: news247.gr