«Πυρετός» διεργασιών ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας για τον EastMed

Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί στην Αθήνα διακρατική συμφωνία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον ενεργειακό αγωγό EastMed.

Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί και με την υπογραφή της από την Ιταλία και για τον λόγο αυτό στην κυβέρνηση επικρατεί «πυρετός» διεργασιών.

Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη και σχετικά είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το Σάββατο, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε για το ίδιο θέμα με τον πρέσβη του Ισραήλ Yossi Amrani.

Στο πλαίσιο παράλληλα των διπλωματικών επαφών του με φόντο και τις εξελίξεις που πυροδότησε η υπογραφή συμφωνιών μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε σχετικά τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Δένδιας.

Σημείωσε επίσης πως η επικείμενη υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας δεν αποτελεί «αντίδραση σε κάποιον άλλον». «Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα σε σημερινή του συνέντευξη ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την υπογραφή «κεφαλαιώδη και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και για την ελληνική και την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική» ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Ιταλία θα απουσιάζει. Όπως ανέφερε, υπάρχει θέμα σχετικά με το σημείο κατάληξης του αγωγού για περιβαλλοντικούς λόγους και η διαπραγμάτευση γι’ αυτό τείνει στο να υπάρξει καταλήξη του EastMed στον TAP ανοιχτά των ιταλικών ακτών, ώστε να μην υπάρξουν δύο απολήξεις. «Υπάρχει μία επιφύλαξη απ’ την ιταλική πλευρά μέχρι να οριστικοποιηθεί η λύση. Επί της αρχής, όμως, η Ιταλία είναι απολύτως σύμφωνη. Επελέγη, λοιπόν, να υπογραφεί το κομμάτι που αφορά τις τρεις χώρες και η ιταλική συμμετοχή να έλθει ως προσθήκη, ως προσχώρηση μετά», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει το μεγάλο αυτό έργο το οποίο έχει προϋπολογισμό 6 – 7 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, πρόκειται πράγματι περί ενός έργου ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας. Είναι ένας αγωγός που θα μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο ο αγωγός 1.900 χιλιομέτρων θα είναι βυθισμένος σε πολύ μεγάλα βάθη και γι’ αυτό έχει πολλές δύσκολες τεχνικές λεπτομέρειες.

Το 2015, ξεκίνησε η συγχρηματοδότηση από την ΕΕ των προ της Μελέτης Εφαρμογής (Pre-Feed Studies) μελετών του έργου.

Το σύνολο των μελετών που εκπονήθηκαν και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2018 επιβεβαιώνουν την τεχνική εφικτότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και την εμπορική ανταγωνιστικότητα του Έργου. Επίσης, επισημαίνουν την προστιθέμενη αξία του αγωγού EastMed, αλλά και τον συμπληρωματικό του χαρακτήρα, στο πλαίσιο των προοπτικών εξαγωγής του φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Σχετικά άρθρα