«Πυροσβεστική» παρέμβαση Γέλεν για αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Γέλεν για αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαφορετική γραμμή από τον Λευκό Οίκο δείχνει να ακολουθεί η υπουργός Οικονομικών.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα πως ελπίζει να μεταβεί στην Κίνα για να «αποκαταστήσει την επαφή» με το Πεκίνο, παρά τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

«Υπάρχουν νέοι αξιωματούχοι, χρειάζεται να γνωριστούμε», δήλωσε η ίδια στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC.

Οι εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ να θεωρούν το Πεκίνο τη σοβαρότερη απειλή μακροπρόθεσμα για την αμερικανική κυριαρχία.

Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών αφορούν κυρίως το εμπόριο, την τεχνολογία και την Ταϊβάν.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Τσιν Γκανγκ κατηγόρησε τον Μάρτιο την Ουάσινγκτον ότι κλιμακώνει την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Η Γέλεν αναγνώρισε ότι οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

«Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια και θα το κάνουμε ακόμα κι αν αυτό ενέχει οικονομικό κόστος για εμάς», δήλωσε η πρώην επικεφαλής της Fed στο MSNBC.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν πέρυσι περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών και τεχνολογίας της πληροφορίας στην Κίνα, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το Πεκίνο έχει κάνει λόγο για «τεχνολογική τρομοκρατία» που πλήττει αθέμιτα την κινεζική οικονομική ανάπτυξη.

Ωστόσο, η Γέλεν δήλωσε ότι ο οικονομικός ανταγωνισμός εξυπηρετεί τις δύο χώρες.

«Ένας υγιής ανταγωνισμός που ωφελεί τις αμερικανικές και τις κινεζικές εταιρίες και εργαζομένους, είναι κάτι που είναι ταυτόχρονα δυνατό και επιθυμητό», δήλωσε η ίδια.

Η Γέλεν δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη. Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να μεταβεί στην Κίνα στις αρχές Ιουλίου για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: