Πιστοποιήθηκε η αμαξοστοιχία ETR 470 – “Πράσινο φως” για το «ασημένιο βέλος»

Πιστοποιήθηκε η αμαξοστοιχία ETR 470 – “Πράσινο φως” για το «ασημένιο βέλος»
Επίσημη πρεμιέρα έκανε σήμερα στον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης η αμαξοστοιχία "Ασημένιο Βέλος", που στις 9.05 το πρωί ξεκίνησε από την αποβάθρα 1 το πρώτο της ταξίδι στη διαδρομή προς την Κατερίνη, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018. Πρόκειται για το τρένο που επιλέχθηκε από την ιταλική "Ferrovie dello Stato" (FS), για να πραγματοποιεί μελλοντικά το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε λιγότερες από τρεισήμισι ώρες. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ολοκλήρωση αξιολόγησης της αίτησης που κατέθεσε η εταιρεία TRENITALIA S.p.A -μητρική εταιρεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- για την πιστοποίηση της αμαξοστοιχίας ETR470 ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, υπογραμμίζοντας ότι προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο της υποβληθείσας αίτησης δίνοντας έμφαση στα προβληματικά σημεία που εντόπισε, μεταξύ των οποίων και η εγκατάσταση του συστήματος αμμοδιασποράς στις δύο κινητήριες μονάδες τού προς έγκριση οχήματος.

Μετά από την υποβολή όλων των επικαιροποιημένων εγγράφων από την TRENITALIA S.p.A σχετιζόμενα με τα προαναφερθέντα ζητήματα ασφάλειας που έθεσε η ΡΑΣ, οι αξιολογητές της Αρχής προχώρησαν εκ νέου σε λεπτομερή έλεγχο του φακέλου.

Η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, με βάση την τελευταία παράταση που δόθηκε. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, ο φάκελος της υποβληθείσας αίτησης είναι πλήρης, όσον αφορά στα προβλεπόμενα της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης του φακέλου της εταιρείας TRENITALIA S.p.Α, η Ολομέλεια της ΡΑΣ αποφάσισε να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες με τις οποίες ολοκληρώνεται η διαδικασία πιστοποίησης της αμαξοστοιχίας ETR470:

– Να εξουσιοδοτήσει την πρόεδρο της ΡΑΣ Ιωάννα Τσιαπαρίκου να υπογράψει την απόφαση χορήγησης έγκρισης οχήματος για διάθεση στην αγορά καθώς και της έγκρισης τύπου οχήματος.

– Να χορηγήσει έγκριση οχήματος για διάθεση στην αγορά καθώς και έγκριση τύπου, στο όχημα.

Εντέλλονται τέλος, οι αξιολογητές της ΡΑΣ να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου καταχωρίσουν το όχημα στα σχετικά μητρώα, ήτοι το Ευρωπαϊκό Μητρώο Εγκεκριμένων Τύπων Σιδηροδρομικών Οχημάτων και στο Εθνικό Μητρώο Οχημάτων.

Σημειώνεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει φέρει εδώ και ένα χρόνο πέντε αμαξοστοιχίες αυτού του τύπου προκειμένου να δρομολογηθούν στην γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Μετά την έγκριση από την ΡΑΣ, η δρομολόγηση τους αναμένεται να είναι άμεση.