«Πιθανά σε ύφεση» η Γερμανία, αλλά η Bundesbank τάσσεται κατά της απαισιοδοξίας

«Πιθανά σε ύφεση» η Γερμανία, αλλά η Bundesbank τάσσεται κατά της απαισιοδοξίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η οικονομική αδυναμία της Γερμανίας «βαραίνει» συνολικά τις επιδόσεις της Ευρωζώνης.

Η οικονομία της Γερμανίας πιθανά να βρίσκεται σε ύφεση για την αρχή του 2024, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Bundesbank, μιλώντας παράλληλα κατά μιας ενδεχόμενης έντονης απαισιοδοξίας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Στη μηνιαία έκθεση της, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει πως ,παρά το ότι η οικονομική παραγωγή της χώρας μπορεί να μειωθεί για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (σηματοδοτώντας την ύφεση που ορίζεται με τη συρρίκνωση της οικονομίας για δύο διαδοχικά τρίμηνα), «μια ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, ευρείας βάσης και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής δεν μπορεί να εντοπιστεί και επί του παρόντος δεν αναμένεται.

Το Bloomberg σημειώνει πως η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα των G7 όπου η οικονομία συρρικνώθηκε για το 2023, καθώς ο υπερμεγέθης μεταποιητικός της τομέας υπέφερε από το παρατεταμένο ενεργειακό σοκ και την αδύναμη εξωτερική ζήτηση.

Η οικονομική αδυναμία της Γερμανίας «βαραίνει» συνολικά τις επιδόσεις της Ευρωζώνης.

Ενώ η Bundesbank δήλωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες προκλήσεις, προειδοποίησε κατά της υπερβολικής απαισιοδοξίας.

«Ειδικότερα, η εισοδηματική κατάσταση και συνεπώς η κατανάλωση των ιδιωτικών νοικοκυριών θα πρέπει να συνεχίσει να βελτιώνεται στο μέλλον στο πλαίσιο μιας σταθερής αγοράς εργασίας, έντονα αυξανόμενων μισθών και ενός μειούμενου πληθωρισμού» εκτίμησε η Bundesbank.

Λιγότερο αισιόδοξο ήταν το ινστιτούτο IMK με έδρα το Ντίσελντορφ, το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει υψηλός και μάλιστα ελαφρώς αυξανόμενος κίνδυνος η ύφεση να επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο.

Για την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Απριλίου, ο δείκτης του -ο οποίος συνδυάζει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες- δείχνει πιθανότητα ύφεσης 61,7%.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ήταν 56,8% για τους επόμενους τρεις μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com