Προ των πυλών νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Προ των πυλών νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τον ΟΔΔΗΧ - Επιτόκιο 2,9% - 3,2% βλέπουν οι αναλυτές. 

Εξαιρετικά πιθανό είναι να ανοίξει ακόμη και σήμερα το βιβλίο προσφορών για την έκδοση τριετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου και να μείνει ανοιχτό μέχρι και αύριο. Στόχος του ΟΔΔΗΧ η σημαντική υπερκάλυψη, καθώς και επιτόκιο οριακά κάτω από το 3%. Ο στόχος φαντάζει εφικτός, καθώς το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αποκλιμάκωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται το ελληνικό Δημόσιο.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η νέα έξοδος στις αγορές, ανέφεραν καλά πληροφορημένοι κύκλοι στο περιθώριο συνεδρίου του Economist που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μετά από τη γνωστοποίηση στους αναδόχους, οι οποίοι, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, θα είναι οι: Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, City, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomoura, HSBC, UBS και BNP Paribas.

Διαβάστε σχετικά: Μειώνεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Με το τριετές ομόλογο αναμένεται να αντληθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές μέσω ομολόγων από την ημέρα που εισήλθε σε καθεστώς μνημονίου. Είχε προηγηθεί η πετυχημένη έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο με επιτόκιο 4,7%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει την έκδοση προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό του 2015, το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι ασκήθηκε πίεση στο Eurogroup στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για τρίτο πακέτο στήριξης, την ώρα που η ελληνική πλευρά δεν θέλει να ανοίξει το συγκεκριμένο ζήτημα και υποστηρίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι μικρότερο από 12 δισ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί.

Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ 

Την έκδοση νέα έκδοση ελληνικού ομολόγου σχολίασε χθες το Reuters σε δημοσίευμα με τίτλο «Δελεαστική η πώληση βραχυπρόθεσμου ομολόγου για την Ελλάδα, αλλά φέρνει κινδύνους». Η έκδοση βραχυπρόθεσμου ομολόγου μπορεί να αποτελεί δέλεαρ για την Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό κεφαλαιοποιεί την αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για βραχυπρόθεσμο κρατικό χρέος Ευρωζώνης, αν όμως τελικά προχωρήσει σε αυτήν τότε εγκαταλείπει το «πολύτιμο» status του να μη διατρέχει ουσιαστικά τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αναχρηματοδότησης του χρέους.

Η έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα έδινε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αντλήσει χρήματα με φτηνότερο κόστος, καθώς το επιτόκιο του τριετούς ομολόγου αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% έναντι απόδοσης 6% για τα δεκαετή ομόλογα και περίπου 4% για τα πενταετή, σημειώνει στην ανάλυσή του το πρακτορείο.