Πιθανός ο αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς του 2024

Πιθανός ο αποκλεισμός Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς του 2024
Russia's flag bearer Olga Fatkulina (L) and Russia's flag bearer Vadim Shipachev parade with the flag of the Russian Olympic Committee (ROC) during the opening ceremony of the Beijing 2022 Winter Olympic Games, at the National Stadium, known as the Bird's Nest, in Beijing, on February 4, 2022. (Photo by Jewel SAMAD / AFP) Photo: AFP

Ανοικτό παραμένει, το ενδεχόμενο αποκλεισμού των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν το 2024 στο Παρίσι, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ανώτερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Κρεγκ Ρίντι.

Η ΔΟΕ, εξέδωσε τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγίες προς τα διοικητικά όργανα του αθλητισμού, για τον αποκλεισμό αθλητών των δύο χωρών από τους αγώνες, δεδομένου ότι, η Λευκορωσία έχει χρησιμοποιηθεί ως σταθμός για την ρωσική εισβολή.

«Θα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το τι συμβαίνει σε καθεμία από αυτές τις δύο χώρες και εικάζω ότι η γενική αίσθηση θα ήταν ότι δεν θα πρέπει να προκριθούν», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Ρίντι, στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης και πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν με το πώς θα μπορούσαμε να επιτύχουμε κάποιον βαθμό εκπροσώπησης, αλλά αυτήν την στιγμή, δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να το κάνουμε. Επομένως, διατηρείται το status quo».

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές, θα χάσουν προκριματικά για το Παρίσι 2024, ως αποτέλεσμα των μέτρων που ισχύουν, ενώ τον περασμένο Μάϊο, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ρωσίας παραμένει αβέβαιη.

Ωστόσο, προς το παρόν, η ΔΟΕ δεν έχει επιβάλει κυρώσεις ή απαγορεύσει σε Ρώσους μέλη που συμμετέχουν στην ΔΟΕ να λάβουν μέρος σε συναντήσεις Ολυμπιακού επιπέδου και επίσης δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Από τα αθλήματα του Ολυμπιακού προγράμματος, μόνο η ποδηλασία, το τένις και το τζούντο, επέτρεψαν σε Ρώσους και Λευκορώσους να συνεχίσουν να αγωνίζονται, αλλά ο Ρίντι είπε πως αμφιβάλλει ότι αθλητές από αυτά τα αθλήματα, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε προκριματικούς για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Ο Ρίντι, πρώην πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), είπε ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να επιτραπεί στους αθλητές να συμμετάσχουν σε προκριματικούς αγώνες: «Είναι αρκετά δύσκολο στα μισά του δρόμου να πούμε, για όλους όσοι προκρίθηκαν, πως αλλάξαμε τους κανόνες. Ετσι, υπάρχει ένα πραγματικό ζήτημα για τις ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν μια σαφή οδηγία με την οποία έχουν συμφωνήσει ότι δεν θα προσκαλούν Ρώσους και Λευκορώσους να συμμετάσχουν σε διοργανώσεις. Προφανώς, είναι απίθανο κάποιος να προκριθεί εκτός από αυτά τα τρία αθλήματα που δεν το κάνουν με αυτόν τον τρόπο. Και θα μπορέσουν να προκριθούν (σ.σ. από αυτά τα τρία αθλήματα); Δεν είμαι σίγουρος».

Υπενθυμίζεται, ότι το ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ, που περιελάμβανε αποκαλύψεις ενός συστήματος που υποστηρίζεται από το κράτος σε πολλά αθλήματα, μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι, οδήγησε Ρώσους αθλητές να αγωνίζονται ως ουδέτεροι στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, ως μέρος των κυρώσεων της ΔΟΕ.