Η πίτσα σας μόλις… εκτυπώθηκε (βίντεο)

Η πίτσα σας μόλις… εκτυπώθηκε (βίντεο)

Το πρόγραμμα τρισδιάστατης εκτύπωσης που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA «φουρνίζει» μέσα σε 12 λεπτά τυπωμένες πίτσες!

Μπορεί να μην κατάφεραν -ακόμη- οι ερευνητές της System and Materials Research Corporation (SMRC) να σκαρφιστούν μελάνια μπέικον ή ζαμπόν για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές τους, όμως για την ώρα βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.

Η απόφαση της NASA να χρηματοδοτήσει την εταιρεία με 125.000 δολάρια είχε έναν σκοπό: το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στο διάστημα. Γι’ αυτό κι αποφάσισαν να επενδύσουν στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, κι όπως φαίνεται οι προσπάθειες καρποφόρησαν.

Οι μηχανικοί της SMRC κατάφεραν -χρησιμοποιώντας έναν ανοιχτού λογισμικού 3D εκτυπωτή ReRap- να συνθέσουν τα βασικά υλικά μιας πίτσας στα δοχεία μελανιών! Η μέθοδος που ακολούθησαν ήταν η χρήση των συστατικών για ζύμη, σάλτσα και τυρί σε μορφή σκόνης και η προσθήκη νερού και λαδιού κατά τη διάρκεια της εκτύπωσης. Το ψήσιμο της πίτσας γίνεται ταυτόχρονα πάνω σε μία θερμαινόμενη βάση-πιάτο.

 Διαβάστε ακόμη: Η τρισδιάστατη εκτύπωση μπαίνει στην «μεταλλική εποχή»

Η διαδικασία αυτή κρατάει 12 λεπτά κι όπως είπαμε, δεν περιέχει τίποτε άλλο εκτός από τα απολύτως απαραίτητα υλικά για να αποκαλέσεις το τρισδιάστατα εκτυπωμένο αποτέλεσμα «πίτσα». Όλα αυτά για την ώρα, όπως υπόσχεται ο επικεφαλής μηχανικός της ομάδας των ερευνητών, Anjan Contractor, ο οποίος έχει βάλει στόχο να πετύχει την εκτύπωση μίας κανονικότατης λαχταριστής πίτσας.

Μέχρι να φανταστούμε πώς είναι να γυρίζεις σπίτι σου, να πατάς «εκτύπωση» στον υπολογιστή και σε λιγότερο από 20 λεπτά να έχεις έτοιμη μία φρεσκοψημένη πίτσα, ας δούμε το βίντεο της SMRC.