Πλαφόν στο φυσικό αέριο ζητούν από την Κομισιόν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

Πλαφόν στο φυσικό αέριο ζητούν από την Κομισιόν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία
A view of a pressure gauge at the "East Poltava" gas booster compressor station not far from Ukrainian city of Poltava, after a ceremony marking the opening of the new station, on June 27, 2014. The opening of the new station is part of an ambitious plan to modernize the Ukrainian gas production infrastructure. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY (Photo by SERGEI SUPINSKY / AFP) Photo: AFP
Οι τέσσερις χώρες με επιστολή προς την Κομισιόν ζητούν να συζητηθεί το θέμα στο επερχόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, ενώ αρκετές χώρες εμφανίζονται θετικές.

Eπιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία,(οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α.

Αλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.