Πλαίσιο: Μείωση πωλήσεων και κερδών στο εννεάμηνο

Πλαίσιο: Μείωση πωλήσεων και κερδών στο εννεάμηνο

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 57,7% και διαμορφώθηκαν στα 4,111 εκατ. ευρώ.

Μείωση πωλήσεων κατά 10,8%, στα 190 εκατ. ευρώ παρουσίασε η Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ στο εννεάμηνο του 2015, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) υποχώρησε κατά 50,9% στα 7,919 εκατ. ευρώ από 16,115 εκατ. ευρώ στο αντίστοινο περυσινό εννεάμηνο.

Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 57,7% και διαμορφώθηκαν στα 4,111 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν κατά 57,8% και ανήλθαν στα 5,660 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθεσίμων ανήλθαν στα 42,5 εκατ. ευρώ – περίπου στο 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του ομίλου σε συνδυασμό με τον περιορισμένο δανεισμό οδηγούν σε ευρύτατη καθαρή ρευστότητα μεγαλύτερη από 31 εκατ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με τη σταθερότητα στο ύψους των δανειακών υποχρεώσεων, επετεύχθη περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη Δανειακής Μόχλευσης (Ξένα προς Ίδια κεφάλαια) στο 0,55 από 0,60 παρά την κατά 11 εκατ. ευρώ επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, εντός του 2015.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Πλαισίου, κ. Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 επηρεάστηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Τελικά, η επίπτωση των παραπάνω εξελίξεων για το Πλαίσιο ήταν πιο περιορισμένη από αυτή που αναμενόταν. Το Πλαίσιο, παρά τις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο πετυχαίνει κερδοφόρα αποτελέσματα, αλλά δείχνει και την αντοχή του ακόμα και αν οι συνθήκες δε βελτιωθούν άμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, παρότι στο τρίτο τρίμηνο η μείωση των πωλήσεων του ομίλου, λόγω της εύλογης ανασφάλειας που οι ως άνω εξελίξεις επέφεραν στο καταναλωτικό κοινό, ήταν υψηλότερη απ’ ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα, τελικά η υποχώρηση των κερδών πριν και μετά τους φόρους συγκρατήθηκε στα επίπεδα του εξαμήνου. Σε αυτό συνέβαλαν η μικρή βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κοντά στο 24%, ο στοχευμένος έλεγχος του κόστους όπως κυρίως απεικονίστηκε στα έξοδα διάθεσης και τα χαμηλά χρηματοοικονομικά έξοδα. Από την άλλη πλευρά, στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών μπορέσαμε να ισχυροποιήσουμε τη ρευστότητα του ομίλου κατά 10 εκατ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα το συνολικό δανεισμό μας σταθερό και περιορισμένο.

Το επίτευγμα αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία όταν ιδωθεί υπό το πρίσμα των συνθηκών κεφαλαιακών ελέγχων που υφίστανται την περίοδο αυτή και μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εξακολουθήσουμε να επιτυγχάνουμε την ομαλή διάθεση των προϊόντων στους πελάτες μας με την ίδια αποτελεσματικότητα για όλο το χρόνο μέχρι και την άρση των εν λόγω ελέγχων. Στο περιβάλλον αυτό, δεν μεταβάλλουμε το μεσοπρόθεσμο στόχο για επέκταση των εργασιών μας, φροντίζουμε όμως παράλληλα να κινούμαστε με προσεκτικά αλλά ουσιαστικά βήματα, ώστε η μεγέθυνση των δραστηριοτήτων μας να πραγματοποιείται με τους μικρότερους δυνατούς κινδύνους και επομένως να μεγιστοποιούμε σε κάθε περίοδο τα οφέλη των μετόχων μας».