Πλήγμα 3 δισ. δολαρίων για τον τουρισμό της Αυστραλίας από τις φονικές πυρκαγίες

Πλήγμα 3 δισ. δολαρίων για τον τουρισμό της Αυστραλίας από τις φονικές πυρκαγίες
epa08098493 A handout photo made available by the Department of Environment, Land, Water & Planning of Gippsland region in Australia on 02 January 2020, showing smoke billowing from a fire burning at East Gippsland, Victoria, Australia. More than 800,000 hectares have been burnt in Victoria's destructive East Gippsland. According to reports, at least 17 people have died and thousands have been evacuated due to catastrophic bushfires in Australia so far. EPA/DELWP GIPPSLAND HANDOUT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πυρκαγιές έχουν σκεπάσει με τοξικό καπνό τουριστικές πόλεις όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη.

Στα 4,5 δισ. δολάρια Αυστραλίας, ποσό αντίστοιχο των 3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, υπολογίζουν οι αρχές της Αυστραλίας τη ζημιά που θα υποστεί ο τουρισμός της από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές. Η εκτίμηση ανήκει στο Συμβούλιο Τουρισμού και Εξαγωγών της Αυστραλίας (ATEC) βάσει του αριθμού των κρατήσεων από ξένους τουρίστες.

Ο αριθμός των κρατήσεων έχει μειωθεί κατά 10% με 20% από τον Σεπτέμβριο, οπότε άρχισαν οι πυρκαγιές στη χώρα. Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ο διευθύνων σύμβουλος του ATEC, Πίτερ Σέλεϊ, σχολίασε πως «οι άνθρωποι που θα επισκέπτονταν τη χώρα μας από όλον τον κόσμο ακυρώνουν τις διακοπές τους επειδή φοβούνται για την ποιότητα της ατμόσφαιρας και την ασφάλειά τους και θα χρειαστεί πολύς καιρός για να ανακάμψει ο τουρισμός μας από τον αντίκτυπο αυτής της καταστροφής και την αβεβαιότητα». Σύμφωνα πάντα με το ATEC, η καταστροφή στην Αυστραλία έχει μειώσει δραματικά τον τουρισμό, κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρώπη.

Συνέπεσε μάλιστα με την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, στην οποία σημειώνεται συνήθως μια αύξηση των αφίξεων της τάξεως του 50%, που είναι και η μεγαλύτερη του έτους, ειδικά από αυτές τις χώρες.

Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν καλύψει εκτενώς τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 28 ανθρώπων, έχουν καταστρέψει μια περιοχή μεγαλύτερη σε έκταση από την Πορτογαλία και έχουν σκεπάσει με τοξικό καπνό τουριστικές πόλεις, όπως το Σίδνεϊ και η Μελβούρνη. Σύμφωνα με τον Σέλεϊ, η τουριστική βιομηχανία αλλά και οι αρχές της Αυστραλίας πρέπει να σπεύσουν το συντομότερο να καταστήσουν σαφές ότι δεν έχουν πληγεί οι τουριστικές περιοχές της χώρας που προσελκύουν ζευγάρια για τον μήνα του μέλιτος.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει υποστεί εντονότατες επικρίσεις για τους χειρισμούς της στις καταστρεπτικές πυρκαγιές, αλλά και για τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι η καταστροφή στη χώρα έχει συνδράμει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Ανακοίνωσε δαπάνες ύψους 1,38 δισ. δολαρίων για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον τόνισε, μάλιστα, χθες πως οι δαπάνες αυτές περιλαμβάνουν και ενισχύσεις για τον τουριστικό τομέα της χώρας.