Πληρώστε μέσω…Facebook!

Πληρώστε μέσω…Facebook!
Photo:

To δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο λανσάρει υπηρεσία ανταγωνιστική προς το PayPal της eBay και την εφαρμογή Wallet της Google.

Το Facebook ίσως να προετοιμάζεται για μια σημαντική είσοδο στον κόσμο των κινητών πληρωμών. Η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να λάβει άδεια από τη ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας για να ξεκινήσει μια υπηρεσία που θα επιτρέπει στους χρήστες να διατηρούν χρήματα και να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω του κοινωνικού δικτύου, σύμφωνα με αναφορά των Financial Times. Μια τέτοια υπηρεσία θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το PayPal της eBay και την εφαρμογή Wallet της Google.

To Facebook έχει εδώ και καιρό αναπτύξει ένα ενδιαφέρον στις διαδικτυακές πληρωμές. Η εταιρεία ξεκίνησε το εικονικό νόμισμα Facebook Credits το 2011 σαν έναν τρόπο ώστε οι χρήστες της να πληρώνουν για παιχνίδια στο κοινωνικό δίκτυο. Όμως, το πρόγραμμα σταμάτησε τον επόμενο χρόνο επειδή ήταν εξαιρετικά σύνθετη η μετατροπή των Credits σε διεθνή νομίσματα.

Στις αρχές του περασμένου χρόνου, η εταιρεία εισήγαγε τα Facebook Cards, επαναχρησιμοποιούμενες κάρτες δώρων που μπορούν να γεμίσουν με πιστωτικές μονάδες και είναι διαθέσιμες σε μια ποικιλία καταστημάτων εντός και εκτός του διαδικτύου. Το φθινόπωρο, το Facebook ξεκίνησε μια συνεργασία με την PayPal που επιτρέπει στους χρήστες να συνδέσουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας με τον κωδικό εισόδου στο Facebook ώστε να κάνουν γρηγορότερα διαδικτυακές αγορές.

Αν πετύχει, μια υπηρεσία πληρωμών θα «σπρώξει» όλους τους τομείς λειτουργίας του Facebook, καθώς θα διευρύνει τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να ξοδέψουν λεφτά με το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο. Επίσης, η υπηρεσία θα καταστήσει ακόμα πιο ελκυστικές τις διαφημίσεις του Facebook. Το κοινωνικό δίκτυο ήδη έχει συλλέξει μια τεράστια μάζα προσωπικών δεδομένων από τα 1,2 δισεκατομμύρια χρηστών του. Οι περαιτέρω πληροφορίες που θα συλλέγει ως προς τις αγορές των χρηστών του θα αναβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη χρησιμότητα αυτών των δεδομένων για τη δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων.

Είναι γεγονός ότι οι χρήστες δεν έχουν «κολλήσει» με τις προηγούμενες προσπάθειες του Facebook ενώ ανταγωνιστές όπως η Google έχουν χάσει λεφτά στο συγκεκριμένο χώρο. Όμως, καθώς άλλες εταιρείες όπως οι κινεζικοί γίγαντες Alibaba και Tencent ήδη προσπαθούν να συνενώσουν την κοινωνική δικτύωση και το εμπόριο, ίσως αυτό να είναι άλλο ένα παράδειγμα όπου το Facebook θα προσπαθήσει να διεκδικήσει ένα μερίδιο της πίτας σε έναν αναδυόμενο τομέα για να εξασφαλίσει την επιβίωση της βασικής επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Το Facebook σταματά τη «βιομηχανία likes» των Pages του

Δες ποιος φίλος σου στο Facebook σε κάνει πιο ευτυχισμένο!