Ποδαρικό στις αξιολογήσεις κάνει σήμερα η Fitch – Πιο κοντά η έξοδος στις αγορές

Ποδαρικό στις αξιολογήσεις κάνει σήμερα η Fitch – Πιο κοντά η έξοδος στις αγορές
epa03912128 (FILE) A file photograph showing a view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA, on 29 April 2010. Reports state on 16 October 2013 that the ratings agency Fitch issued a negative watch on US sovereign debt's AAA rating due to Congress' failure to raise the government's debt ceiling ahead of a Thursday deadline issued by the Treasury Department. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα αναμένεται η ετυμηγορία για την ελληνική οικονομία του οίκου αξιολόγησης Fitch. Θεωρείται μάλλον δύσκολο να υπάρξει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εν μέσω της πανδημίας, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται στοιχεία της έκθεσης.

Επίσης πιθανό είναι να διατηρηθεί σταθερή η αξιολόγηση και να βελτιωθεί το outlook, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό σημάδι από τις αγορές. Να σημειωθεί ότι ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, έχει δώσει την υψηλότερη βαθμολογία στην πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας (ΒΒ) από το 2019.

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους οίκους δεν κινδυνεύουν, παρά το παρατεταμένο lockdown και τη συρρίκνωση της οικονομίας, όπως επισημαίνει η Société Générale.  Όπως σημειώνει η γαλλική τράπεζα, στις 22 Ιανουαρίου η Fitch θα επανεξετάσει τη βαθμολογία της Ελλάδας.

Τον Απρίλιο του 2020, αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές για να αντικατοπτρίσει τη σημαντική επίδραση του COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα και στα δημόσια οικονομικά. Η Fitch θεώρησε ότι τα παρατεταμένα μέτρα lockdowns και τα μέτρα στήριξης θα οδηγήσουν σε υψηλότερο έλλειμμα και αύξηση του ήδη υψηλού λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

Η πορεία προς την ανάκαμψη είναι ακόμα αβέβαιη και εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας, ωστόσο τα εμβόλια και τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπως σημειώνει η SocGen.

Με ένα αποτελεσματικό εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ευρέως έως τα μέσα του 2021, η Fitch πιστεύει ότι η οικονομία θα μπορούσε να ανακάμψει και η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει τη δημοσιονομική της θέση. Η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί επίσης από τις εκταμιεύσεις πόρων της ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει περίπου 6 δισ. ευρώ το 2021 από την Ε.Ε.

Όσον αφορά στην έξοδο στις αγορές, αυτή αναμένεται να γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Περισσότερες πιθανότητες έχει πλέον η έκδοση 5ετούς ή 10ετούς ομολόγου και όχι μεγαλύτερης διάρκειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποσό που θα αντληθεί θα κυμανθεί, ανάλογα με την προσφορά, μεταξύ 2 έως 2,5 δισ. ευρώ.