ΔΝΤ: Αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με ανάπτυξη ως 100%

ΔΝΤ: Αυτή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, με ανάπτυξη ως 100%
WASHINGTON DC, UNITED STATES - APRIL 11: In this photo International Monetary Fund (IMF) logo is seen in Washington D.C., United States on April 11, 2023. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Εκπληκτικές επιδόσεις για οικονομία…

Πορεία ανάπτυξης ως 100% μέχρι το 2028 τροχοδρομεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τα κέρδη από τον τομέα παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου της.

Ειδικότερα, η Γουιάνα, μια χώρα στη Νότια Αμερική με πληθυσμό περίπου 800.000 κατοίκων, προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 38% μέχρι το τέλος του έτους — ένας «εξαιρετικά γρήγορος» ρυθμός, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις για το ΑΕΠ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Και δεν είναι μόνο το ΔΝΤ αισιόδοξο… Η BMI, μια ερευνητική μονάδα της Fitch Solutions, είναι επίσης της άποψης ότι «η Γουιάνα θα δει εκρηκτική ανάπτυξη φέτος» δήλωσε ο Andrew Trahan, επικεφαλής του τμήματος κινδύνου χώρας στη Λατινική Αμερική. Όπως λέει, τα επόμενα πέντε χρόνια το πραγματικό ΑΕΠ στη Γουιάνα θα αυξηθεί κατά περίπου 115%.

«Το ακριβές μέγεθος της αύξησης θα εξαρτηθεί από την παραγωγή πετρελαίου», πρόσθεσε.

Η BMI «βλέπει» την παραγωγή πετρελαίου στη Γουιάνα να εκτινάσσεται από περίπου 390.000 βαρέλια την ημέρα φέτος σε πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως έως το 2027, δεδομένου ότι ανοίγουν νέα υπεράκτια κοιτάσματα στο Stabroek Block από μια κοινοπραξία με επικεφαλής την ExxonMobil

Σύμφωνα με την ExxonMobil, το Stabroek Block της Γουιάνας είναι μια υπεράκτια δεξαμενή πετρελαίου 6,6 εκατομμυρίων στρεμμάτων στα ανοικτά των ακτών του Ατλαντικού της χώρας και εκτιμάται ότι περιέχει 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

«Η ισχυρή ανάπτυξη της Γουιάνας οφείλεται, και θα συνεχίσει να οφείλεται, στην ταχεία επέκταση της παραγωγής πετρελαίου μετά από μια σειρά ανακαλύψεων κοιτασμάτων τα τελευταία χρόνια», είπε ο Trahan, προσθέτοντας ότι η υψηλότερη παραγωγή θα ενισχύσει τις καθαρές εξαγωγές της Γουιάνας.

Η Γουιάνα κατέγραψε ανάπτυξη 62,3% το 2022, την υψηλότερη στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με την έναρξη λειτουργίας ενός τρίτου κοιτάσματος πετρελαίου, η ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα της Γουιάνας έχει επίσης ενισχυθεί από τις επενδύσεις στις μεταφορές, τη στέγαση και την αύξηση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Η έκθεση του ΔΝΤ τόνισε ότι οι τομείς της γεωργίας, των ορυχείων και των λατομείων της Γουιάνας παρουσιάζουν επίσης καλές επιδόσεις.

Ο Trahan προβλέπει ότι η χώρα θα είναι και πάλι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο το 2023 και αναμένει ότι θα διατηρήσει «τον τίτλο» για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια.

«Βλέπουμε αυτή την ισχυρή ανάπτυξη να συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια καθώς η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται, με το πραγματικό ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 115% μεταξύ 2022 και 2028» είπε.

Οι ισχυρότερες εξαγωγές ενέργειας της Γουιάνας θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, όπως και τα δευτερογενή οφέλη από ισχυρές επενδύσεις, ευκαιρίες απασχόλησης και αύξηση των κρατικών εσόδων.