Ποιο είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές «ποτό» στον κόσμο

Ποιο είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές «ποτό» στον κόσμο
Photo: DALL•E
Σύμφωνα με την Statista Consumer Market Outlook, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς αναμένεται να φτάσει τα 134,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2025.

Το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές «ποτό” σε όλο τον κόσμο, μετά το νερό. Ο FAO (https://openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/c144ab8d-392d-400e-b5b2-ed08ca97d3f6/content) εκτιμά ότι περίπου 6,7 εκατομμύρια τόνοι τσαγιού παρήχθησαν παγκοσμίως το 2022, με την Κίνα, την Ινδία, την Κένυα και τη Σρι Λάνκα να συγκαταλέγονται μεταξύ των κυριότερων παραγωγών τσαγιού όσον αφορά τον όγκο παραγωγής.

Σύμφωνα με την Statista Consumer Market Outlook, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς τσαγιού αναμένεται να φτάσει τα 134,4 δισ. δολάρια μέχρι το 2025. Με βάση το Consumer Insights της Statista η Τουρκία είχε το υψηλότερο ποσοστό καταναλωτών τσαγιού από τους ερωτηθέντες, με περίπου 9 στους 10 ανθρώπους να δηλώνουν ότι πίνουν τακτικά το ζεστό ρόφημα. Η Κένυα, σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας τσαγιού, κατέλαβε επίσης υψηλή θέση μεταξύ των 56 χωρών που αναλύθηκαν, με το 83% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι πίνουν τακτικά τσάι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, γνωστό ως το έθνος που αγαπάει το τσάι, κατέλαβε ελαφρώς χαμηλότερη θέση με το 58% των ανθρώπων να το πίνουν. Αν και εξακολουθεί να είναι υψηλό, αυτό είναι έξι ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από τη γειτονική Ιρλανδία. Στην παγκόσμια σύγκριση, η Ισπανία βρέθηκε πιο κοντά στον …πάτο, με μόλις 4 στους 10 καταναλωτές να πίνουν τακτικά τσάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά την τελευταία δεκαετία, η παγκόσμια κατανάλωση τσαγιού αυξήθηκε ετησίως 3,3%, γεγονός που αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη στις χώρες παραγωγής, η οποία υπεραντιστάθμισε τις μειώσεις στις παραδοσιακές αγορές εισαγωγής. Το 2022, οι αποστολές τσαγιού από την Κένυα, την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκαν, ενώ οι παραδόσεις από τη Σρι Λάνκα (ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μαύρου τσαγιού) μειώθηκαν.

Σε ότι αφορά στις τιμές αφού αυξήθηκαν κατά 14,5% το 2022, οι τιμές του τσαγιού μειώθηκαν 9,2% πέρυσι, καθώς η διαθεσιμότητα αυξήθηκε και η ζήτηση επιβραδύνθηκε, ασκώντας καθοδική πίεση στις τιμές. Μεσοπρόθεσμα, η αγορά μαύρου τσαγιού αναμένεται να αναπτυχθεί αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι την προηγούμενη δεκαετία, ενώ η αγορά πράσινου τσαγιού προβλέπεται να αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό, αντανακλώντας την επέκταση της εγχώριας αγοράς της Κίνας.

Σημειώνεται πως χθες 21η Μαΐου ήταν η Διεθνής Ημέρα Τσαγιού του ΟΗΕ, η οποία έχει ως στόχο όχι μόνο να γιορτάσει την πολιτιστική κληρονομιά, τα οφέλη για την υγεία και την οικονομική σημασία του τσαγιού, αλλά και να «διασφαλίσει ότι ο τομέας του τσαγιού θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στη μείωση της ακραίας φτώχειας, στην καταπολέμηση της πείνας και στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: