Γιατί η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τις χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στη Γαλλία

Γιατί η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τις χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στη Γαλλία
epa07362823 (FILE) - Governor of the Central Bank of Ireland, Philip Lane, delivers a speech during the conference Finance Disintermediation and the Future of the Banking Sector' held in Madrid, Spain, 30 October 2018 (reissued 11 February 2019). According to reports, Eurozone ministers backed Lane's nomination to assume the post of chief economist at the European Central Bank (ECB). EPA/MARISCAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η ΕΚΤ παραμένει ψύχραιμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν βλέπει λόγο υπερβολικής ανησυχίας για τις πρόσφατες χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στη Γαλλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters στο Λονδίνο, ο Λέιν ανέφερε ότι αυτό που παρατηρείται στις αγορές είναι μια ανατιμολόγηση και όχι άτακτη δυναμική.

Οι διακυμάνσεις της αγοράς ξέσπασαν μετά την έκκληση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λόγω της ήττας του κόμματός του από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Τα γαλλικά κυβερνητικά ομόλογα είδαν κάποια ανάκαμψη μετά τις διαβεβαιώσεις της Λεπέν ότι θα συνεργαστεί με τον Μακρόν σε περίπτωση νίκης της στις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι παρατηρήσεις του Λέιν ακολούθησαν την αναφορά του Bloomberg ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας στις πρόσφατες αναταράξεις της αγοράς. Σε γενικότερα σχόλια, ο Λέιν εξήγησε το σκεπτικό για το έκτακτο εργαλείο κρίσης της κεντρικής τράπεζας, γνωστό ως TPI. Τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα ανεχθεί αδικαιολόγητες και άτακτες δυναμικές της αγοράς που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη νομισματική πολιτική.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου ο πανικός της αγοράς και η έλλειψη ρευστότητας διαταράσσουν τη νομισματική μας πολιτική», δήλωσε ο Λέιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: