Πολεμικό μήνυμα Ιράν σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία

Πολεμικό μήνυμα Ιράν σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία

«Αν η Συρία το ζητήσει, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τον εναέριο χώρο της».

Έτοιμο να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της Συρίας εάν η Δαμασκός το ζητήσει, φαίνεται το Ιράν όπως ανακοίνωσε ο ταξίαρχος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας Φαρζάντ Εσμαϊλί (Farzad Esmaili).

Ο ανώτερος Ιρανός αξιωματικός έκανε αυτές τις δηλώσεις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim την Κυριακή, μετά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία προετοιμάζονται να εισβάλουν από κοινού στο έδαφος της Συρίας.
Αφού εξύμνησε την κυβέρνηση της Συρίας και τον λαό της χώρας για τον πεντάχρονο πόλεμο ενάντια στους τζιχαντιστές, δήλωσε ότι οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στη Συρία δίχως την έγκριση της κυβέρνησης της Δαμασκού θα καταλήξει σε ήττα.

Αντί η Σαουδική Αραβία να σχεδιάζει εισβολή στη Συρία, ανέφερε ο ίδιος, το Ριάντ θα έπρεπε να σκεφτεί πώς να σταματήσει το αιματοκύλισμα που έχει προκαλέσει στην Υεμένη, όπου 8.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 16.000 είναι οι τραυματίες από τις 26 Μαρτίου του 2015, όταν η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες σύμμαχοί της επιτέθηκαν στην Υεμένη.

Χθες έγινε γνωστό ότι αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση της Τουρκίας Ιντσιρλίκ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπως επιβεβαίωσε στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al-Arabiya ένας Σαουδάραβας ανώτερος αξιωματικός.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει πως η Σαουδική Αραβία θα αναπτύξει αεροσκάφη της σε τουρκική βάση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο χώρες να αρχίσουν χερσαία επιχείρηση στη Συρία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

« Σαουδαραβικά πολεμικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για να συμμετάσχουν στην αεροπορική εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Ταξίαρχος Αχμέντ Ασίρι, σύμφωνα με το al-Arabiya, σημειώνοντας πως ο αριθμός των αεροσκαφών που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία θα εξαρτηθεί από τους «στόχους που θα θέσει ο συνασπισμός».

Παράλληλα ο Σαουδάραβας αξιωματικός τόνισε πως η δύναμη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας δεν περιλαμβάνει χερσαία στρατεύματα.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν χθες θέσεις του συριακού στρατού στη βόρεια επαρχία Λαττάκεια ανέφερε σήμερα μια στρατιωτική πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν χθες στόχους των Κούρδων της Συρίας και στην επαρχία του Χαλεπιού και σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Ανατολή, οι ένοπλες δυνάμεις προέβησαν σε δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις, πλήττοντας στόχους του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) αλλά και στόχους του συριακού καθεστώτος.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου με δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και απαίτησε να αποσυρθούν οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή που κατέλαβε πρόσφατα, κοντά στα τουρκικά σύνορα.