«Πόλεμος» για την Σαββαΐδου

«Πόλεμος» για την Σαββαΐδου

Εξηγήσεις ζητούν οι θεσμοί για την αποπομπή της από την ΓΓΔΕ – Έδειξαν ήδη την ενόχληση τους στον Ευ. Τσακαλώτο.

Εντονότατη είναι η δυσαρέσκεια που εκφράζουν οι δανειστές για την αποπομπή της Γενικής Γραμματέως, Κατερίνας Σαββαϊδου. Σύμφωνα με πηγές των τεσσάρων θεσμών, οι επικεφαλής των κλιμακίων ζήτησαν εξηγήσεις κατά τη σημερινή συνάντησή τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δείχνοντας την ενόχλησή τους.

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ ο τρόπος με τον οποίο αποπέμφθηκε. Σημείωναν, μάλιστα, με νόημα ότι «δεν είναι δυνατόν ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο να αποφασίζει ομόφωνα την αποπομπή της επικεφαλής μιας αρχής που σε λίγο καιρό ανεξαρτητοποιείται πλήρως».

Το χαρακτήριζαν, μάλιστα, ως όχι καλό προπομπό ενόψει της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ και υποστήριζαν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις από την αρχή της εβδομάδας με ανησυχία, ενώ πηγή πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση τόνιζε χαρακτηριστικά πως «η δεύτερη απομάκρυνση επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, δείχνει ότι η παλιά νοοτροπία κυριαρχεί ακόμη», ενώ εξέφραζε ανησυχία για την πρόθεση της κυβέρνησης, αν όχι να παρέμβει, αλλά να υποδείξει στη Δικαιοσύνη, το πώς θα λειτουργήσει.

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τι έγινε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, εξωθήθηκε σε παραίτηση, λόγω των διαφωνιών του με την κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά και της προσπάθειας να του «χρεώσουν» τον ΕΝΦΙΑ.

Όπως υπενθυμίζουν, το «ξήλωμα» του πουλόβερ, που οδήγησε σε ναυάγιο την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου, ξεκίνησε από τότε, συνεχίστηκε με την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε με την κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να προαναγγείλει την έξοδο από τα Μνημόνια τον Σεπτέμβριο του 2014.

Για τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, η κρατική παρέμβαση σε μία αρχή που θεωρείται ανεξάρτητη είναι «κόκκινο πανί». Ειδικά στο ευαίσθητο ζήτημα των εσόδων, που αναδεικνύεται σε κάθε αξιολόγηση, μαζί με παρατηρήσεις για την ανικανότητα του κράτους να συλλέγει τους φόρους, οι δανειστές φέρονται αποφασισμένοι να πιέσουν μέχρι τέλους.