Πόλεμος μεταξύ των Gazprom και Naftogaz στην Ευρώπη

Πόλεμος μεταξύ των Gazprom και Naftogaz στην Ευρώπη
Buildings are reflected in a shop window, as the company logo of Russian natural gas producer Gazprom is seen on a Zenit football club T-shirt, in St. Petersburg, November 14, 2013. Repayments made by Russia's Gazprom to German utility RWE for gas purchases going back to 2010 helped drive earnings at RWE's trading unit 1.3 billion euros ($1.7 billion) higher in the first nine months of this year, RWE said on Thursday. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: BUSINESS ENERGY SPORT SOCCER) - RTX15D9S Photo: REUTERS

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ουκρανική Nafotgaz εισέρχονται σε μια νέα δικαστική διαμάχη.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ουκρανική Naftogaz εισέρχονται σε μια νέα δικαστική διαμάχη, γράφει η εφημερίδα Kommersant. Οι δύο εταιρείες ύστερα από μια δικαστική διαμάχη που διήρκεσε τέσσερα χρόνια στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης, συνεχίζουν την αντιπαράθεση τους η οποία αφορά στην εφαρμογή της απόφασης της διαιτησίας, η οποία ήταν εις βάρος της ρωσικής Gazprom.

H Naftogaz προσπαθώντας να διασφαλίσει το ποσό των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο πρέπει να καταβάλει η Gazprom στην ουκρανική πετρελαϊκή εταιρεία, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, άρχισε να διεκδικεί την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων που έχει η ρωσική εταιρεία στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τις μετοχές που έχει στις εταιρείες Nord Stream AG και Nord Stream 2 AG. H Naftogaz ισχυρίζεται ότι δικαστικές αρχές της Ελβετίας όπου έχουν την έδρα τους οι εν λόγω εταιρείες υιοθέτησαν ήδη ασφαλιστικά μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG, δήλωσε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε για την λήψη των ασφαλιστικών μέτρων, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν την κατασκευή του αγωγού Nord Stream-2.

H επιβολή ασφαλιστικών μέτρων σημαίνει ότι η Gazprom δεν μπορεί να χάσει το μερίδιο που έχει στις εταιρείες αυτές, επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής της εταιρείας συμβούλων «Pravo e business» Αλεξάντρ Παχόμοφ. Ο ίδιος διευκρινίζει, μάλιστα, ότι οι θυγατρικές εταιρείες δεν μπορούν να διαθέτουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία για να καλύπτονται χρέη της μητρικής εταιρείας, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπορεί πλήξει τα συμφέροντα των υπολοίπων μετόχων (στη Nord Stream οι εταιρείες Uniper και Wintershall έχουν από 15,5% , και από 9% οι εταιρείες Gasunie και Engie). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι λογαριασμοί και των δύο εταιρειών δεν μπορούν να παγώσουν και η δραστηριότητα τους θα παραμείνει άθικτη.

Οι νομικοί που ασχολούνται με το ζήτημα είναι διχασμένοι ως προς το αν η Naftogaz θα μπορέσει τελικά να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία της Gazprom. O Αλεξάντρ Παχόμοφ θεωρεί ότι αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει. Η νομικός Γιούλια Κάρποβα ισχυρίζεται ότι αυτό είναι δυνατό, αλλά σε περίπτωση που συμβεί, τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία θα φορολογηθούν. Ο Αλεξάντρ Βανέγιεφ από την BGP Litigation, εκτιμά ότι ο ενεχυριούχος θα έχει το προνομιακό δικαίωμα να αποκτήσει τις μετοχές σε σχέση με τον ενάγοντα στον οποίο αναφέρεται η δικαστική απόφαση.

Η Gazprom αυτή τη στιγμή υπέβαλλε έφεση σε εφετείο της Ελβετίας κατά της απόφασης που αφορά την αθέτηση εκ μέρους της των συμβολαίων που αφορούν την προμήθεια και την διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, διεκδικώντας ταυτόχρονα την ακύρωση των συμβολαίων στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης. Προς το παρόν όμως η Naftogaz μπορεί να απαιτήσει την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης , ενώ οι εμπειρογνώμονες αντιμετωπίσουν τις πιθανότητες να είναι επιτυχής η υποβολή της έφεσης της Gazrpom με αρκετό σκεπτικισμό.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, είχε ήδη ανακοινώσει ότι η Naftogaz θα συνεχίσει να διεκδικεί την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Gazprom στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ιδιαιτέρα στην Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία.