Πόλεμος Μεξικού και Κάρλος Σλιμ

Πόλεμος Μεξικού και Κάρλος Σλιμ
Photo:

Απειλή διάλυσης της αυτοκρατορίας του πρώην πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Από τον Μάρτιο που η κυβέρνηση του Προέδρου, Ενρίκε Πένα Νιέτο παρουσίασε ένα νομοσχέδιο-ορόσημο κατά των μονοπωλίων, επιτρέποντας στους ελεγκτές να αναγκάζουν τις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών να πωλούν περιουσιακά τους στοιχεία, πολλοί αναλυτές άρχισαν να αναρωτιούνται εάν θα τολμούσε αυτή να αγγίξει τον Μεξικανό μεγιστάνα, Κάρλος Σλιμ.

Σήμερα, η κυβέρνηση του Μεξικού ετοιμάζεται να εξαπολύσει ένα μπαράζ νομοθετικών κανονισμών για να περιορίσει την ισχύ του μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών, στέλνοντας του σαφές μήνυμα ότι δεν θα διστάσει να διαλύσει την επιχείρηση του εάν το κρίνει απαραίτητο. Με ολοένα περισσότερη σιγουριά, ωστόσο, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για απειλή κενή περιεχομένου κατά του Σλιμ, ο οποίος κατέχει τα σκήπτρα στον τομέα αυτό περίπου εδώ και μια γενιά.

Διαβάστε: Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελλο να σώσει τον τουρισμό της Βραζιλίας

Μέσω του ομίλου του, America Movil, που έχει πάνω από 260 εκατομμύρια συνδρομητές στην αμερικανική ήπειρο, ο Σλιμ ελέγχει περίπου το 80% της μεξικανικής αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία και περίπου το 70% στη κινητή. Μέχρι το 2010, η κυριαρχία του αυτή στις τηλεπικοινωνίες τον είχε αναδείξει ως τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου. Ο 73χρονος Σλιμ, διατήρησε τον τίτλο μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν ένα ξεπούλημα μετοχών του ομίλου του μείωσε την περιουσία του περίπου στα 70 δισ. δολάρια και τον κατέβασε ένα σκαλί στην παγκόσμια κατάταξη, πίσω από τον Μπιλ Γκέιτς.

Αυτό το ξεπούλημα των μετοχών τροφοδοτήθηκε κυρίως από την αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων του επί της προεδρίας του Πένα Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το Δεκέμβριο του 2012, υποσχόμενος να διαλύσει την κυριαρχία που έχουν μερικές οικογένειες σε βασικούς τομείς της μεξικανικής οικονομίας.

Το δίκτυο, σταθερό και κινητό, της America Movil -η Telmex και η Telcel– καταφέρνει επί σειρά ετών, με νόμιμες διαδικασίες, να αποτρέψει τις προσπάθειες του κράτους να το «σπάσει» σε μικρότερες εταιρείες. Η μεταρρύθμιση, που έχει ήδη ψηφιστεί από το Κογκρέσο κι επικυρώθηκε από τον Πένα, έχει στόχο να κλείσει ορισμένα από αυτά τα νομικά παράθυρα, να δημιουργήσει ένα ισχυρό ελεγκτικό όργανο και να θέσει νέους, πιο αυστηρούς κανόνες ώστε να βοηθήσει τον ανταγωνισμό.

Διαβάστε: Χρέη δισεκατομμυρίων βούλιαξαν το ιστορικό Motor-City

Για να το πετύχει αυτό, το νέο Σώμα, που ονομάζεται «Ifetel», πιθανότατα θα υποχρεώσει τις εταιρείες του Σλιμ να μοιραστούν υποδομές και να συμφωνήσουν στις τιμές, κάτι που θα βοηθήσει τους ανταγωνιστές του να πληρώνουν λιγότερα για να έχουν πρόσβαση στο τεράστιο τηλεφωνικό δίκτυο που διαχειρίζεται. Ο αρμόδιος υφυπουργός Ιγκνάσιο Περάλτα, υποστήριξε ότι ο νέος νόμος δίνει την εξουσία στις αρχές να αλλάξουν τελείως το προφίλ της αγοράς, είτε με την υποχρεωτική για τις εταιρείες πώληση περιουσιακών στοιχείων, είτε με την διάλυση των ομίλων σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Ένας άλλος μεγάλος κολοσσός, που εμπίπτει στην ίδια κατηγορία είναι η Televisa, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός του μεγιστάνα Εμίλιο Αζκαράγκα που ελέγχει το 60% της τηλεοπτικής αγοράς και ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να πνίξει τον ανταγωνισμό. Η ίδρυση της νέας υπηρεσίας Ifetel θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες κι έπειτα θα έχει άλλες 180 ημέρες στη διάθεση της για να αποφασίσει ποιες εταιρείες είναι «κυρίαρχες», με την America Movil και την Televisa να είναι οι πρώτοι σαφείς στόχοι.