«Πόλεμος» στις πωλήσεις των superyacht – Γιατί μειώθηκαν 17% το 2023;

«Πόλεμος» στις πωλήσεις των superyacht – Γιατί μειώθηκαν 17% το 2023;
Photo: pixabay.com
Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 6.000 superyachts, τριπλάσιος αριθμός από το 2002.

Σημαντικό πλήγμα στις πωλήσεις superyacht καταγράφηκε το 2023, καθώς οι μεγάλες λίστες αναμονής, η εκτίναξη του κόστους και οι κυρώσεις εις βάρος Ρώσων μεγιστάνων έπληξαν τη ζήτηση, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Οι πωλήσεις νέων superyacht (σκάφη άνω των 30 μέτρων) μειώθηκαν κατά 17% πέρυσι, σύμφωνα με τη νέα έκθεση «State of Yachting» της SuperYacht Times.

Υπήρξαν 203 πωλήσεις νέων superyacht το 2023, λιγότερες από 245 το 2022 και λιγότερες από το ρεκόρ των 313 το 2021.

Ο Ραλφ Ντάζερτ, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της SuperYacht Times, δήλωσε ότι ένας αγοραστής που κάνει σήμερα παραγγελία για ένα νέο γιοτ άνω των 60 μέτρων αντιμετωπίζει χρόνους αναμονής τριών έως τεσσάρων ετών λόγω των καθυστερήσεων που προέρχονται από την πανδημία. Οι τιμές εκτοξεύονται επίσης στα ύψη λόγω του υψηλότερου κόστους εργασίας και υλικών.

Ο ίδιος είπε πως αναμένει ότι οι πωλήσεις νέων superyacht «θα μειωθούν λίγο περισσότερο φέτος», δεδομένου του συνεχιζόμενου κόστους και των καθυστερήσεων.

Τα μεγαλύτερα superyacht δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα, με τις πωλήσεις σκαφών άνω των 200 μέτρων να μειώνονται κατά 40%. Ο κύριος λόγος για την πτώση των μεγάλων superyachts οφείλεται στο γεγονός ότι οι πλούσιοι αγοραστές από τη Ρωσία αποσύρονται από την αγορά μετά την εισβολή της Ουκρανίας από τη χώρα το 2022, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι Αμερικανοί αναπληρώνουν ένα μέρος της έλλειψης, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των πωλήσεων superyacht πέρυσι.Και ενώ οι Αμερικανοί τείνουν να κατασκευάζουν μικρότερα σκάφη σε σύγκριση με τους αγοραστές από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, τα αμερικανικά σκάφη γίνονται μεγαλύτερα.

Το μέσο μήκος ενός superyacht που ανήκει στη Σαουδική Αραβία είναι περίπου 60 μέτρα (202 πόδια), σε σύγκριση με τα 200 πόδια για τους Ρώσους αγοραστές και τα 177 πόδια για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακόμη και όταν οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν, οι ολοκληρώσεις σκαφών αναψυχής αυξήθηκαν. Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν σκάφη αναψυχής που παραγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της φρενίτιδας της πανδημίας και τα οποία μόλις τώρα δρομολογούνται. Ο αριθμός των ολοκληρώσεων αυξήθηκε κατά 31% το 2023 σε 202 superyachts

Ο αυξανόμενος στόλος των superyachts μεταφράζεται σε αυξανόμενη ζήτηση για ολόκληρο το οικοσύστημα της οικονομίας των σκαφών αναψυχής, από τους κατασκευαστές και τους μεσίτες μέχρι τις μαρίνες και το πλήρωμα.

Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 6.000 superyachts, τριπλάσιος αριθμός από το 2002, σύμφωνα με το SuperYacht Times.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com